Sveriges lantbruksuniversitet
Swedish University of Agricultural Sciences
Sveriges lantbruksuniversitet
Swedish University of Agricultural Sciences

Institutionen för skoglig mykologi och växtpatologi

Sveriges lantbruksuniversitet
Swedish University of Agricultural Sciences

Välkommen till Institutionen för skoglig mykologi och växtpatologi

Institutionens forskning är både grundläggande och tillämpad och fokuserar på interaktioner mellan växter och svampar och andra mikroorganismer i skogs- och jordbrukssystem. Viktiga forskningsområden är skogspatologi, jordbrukspatologi, mark-växt-mikroorganism interaktioner, mikrobiell och molekylär ekologi, jämförande genomik och biologisk bekämpning.

Interaktionerna studeras på olika skalor, från processer på ekosystemnivå som t.ex. biogeokemiska kretslopp och omsättning av kol och växtnäringsämnen, till molekylär- och cellsignalering som bidrar till genetisk reglering av interaktioner. Epidemiologi, populationsbiologi, biologisk mångfald, utvärdering av framtida hot från växtpatogener, modellering och praktiska åtgärder för att begränsa skador av sjukdomar i skogs- och jordbruk är också viktiga aktivitetsområden.

Institutionen ingår i Uppsala BioCentrum vid SLU.

 

Insitutionens medlemmar på institutionsdagarna i Sätrabrunn i juni 2014. Om du vill veta mer om de som jobbar här och deras forskning, läs på de personliga webbsidorna här.

 

Webbredaktör: Cajsa Lithell

Nyheter

2014-10-09 -  Rekordmånga växtskyddsforskare på plats i Tranås
Mer än 80 SLU-forskare som arbetar med växtskydd möttes i Tranås 2-3 oktober. Aldrig tidigare har så många växtskyddsforskare vid SLU samlas på samma plats.
2014-09-18 -  Svamparna i matbutiken var av okänd art
SR:s Vetenskapsradion rapporterar att två svampforskare i Storbritannien gjorde en oväntad upptäckt i ett paket importerad torkad karljohansvamp från Kina.
2014-06-26 -  Lyckad konferens om biologisk bekämpning i Uppsala
Konferensen "Biocontrol of Plant Diseases - From the field to the laboratory and back again” hölls den 15-18 juni på SLU i Uppsala. Den arrangerades för  IOBC arbetsgruppen av Institution för skoglig...
2014-06-03 -  Fältpatolog Björn Andersson pratar om potatissjukdom i Vetenskapsradion
Potatisskörd. Foto: Sadhna Alström. Björn Andersson, fältpatolog på institutionen, pratar i Vetenskapsradion om den nyligen kartlagda arvsmassan hos växtsjukdomen Phytophthora. Phytophthora orsakar bladmögel...
2014-05-16 -  Bakterieisolat från extrema förhållanden ökar toleransen för torka hos vete
Forskare från Institutionen för skoglig mykologi och växtpatologi har tillsammans med forskare från Institutionen för fysiologisk botanik, Estonian University of Life Science, och Institutet för evolution,...
 
Sidan uppdaterad: 2014-10-09. Sidansvarig: cajsa.lithell@slu.se

SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, har verksamhet över hela Sverige. Huvudorter är Alnarp, Skara, Umeå och Uppsala.
Tel: 018-67 10 00 • Fax: 018-67 20 00 • Org nr: 202100-2817 • webbredaktionen@slu.se • Om webbplatsen