Medborgarforskning handlar om att allmänheten hjälper forskare att undersöka olika frågor. Allmänhetens observationer är oerhört värdefulla för att samla in data för att förstå tillståndet i naturen och kunna göra bedömningar. Grod- och kräldjur lämpar sig ytterst väl för detta ändamål. Groddjuren är relativt lätta att känna igen, och under våren går det att besöka en lokal för att räkna dem då de samlas i större grupper för att para sig och lägga rom. Kräldjuren är lite mera tillbakadragna, men även de går att följa upp genom att besöka deras favoritmiljöer.
Den stora vinsten fås av att sedan återbesöka lokalen och räkna rom och individer på samma sätt, under samma säsong, år efter år. Inventeringsdata från en lokal som besöks två eller flera år går att lägga samman med data från andra lokaler för att räkna fram hur det går för arten på regional och nationell nivå. Ju längre och mer obrutna tidsserierna är, desto bättre, men missas något år innebär det inte att bevakningen förstörs.
I princip krävs inga som helst förkunskaper för att bevaka grod- och kräldjur. Kanske är det din lokala naturskyddsförening, du själv, eller din skolklass som gör inventeringen. Det finns inget som hindrar flera olika personer från att vara faunaväktare på samma lokal, eller en person från att vara väktare för ett antal olika lokaler, allt beroende på intresse och engagemang. Om du inte känner till någon lämplig lokal för de arter du är intresserad av kan du söka i Artportalen (till exempel inom din kommun eller ditt län) och på kartan se lämpliga lokaler att inventera i din närhet.