CC-licenser för öppen tillgång

Sidan granskad:  2025-06-16

Alla sakkunniggranskade artiklar och publikationer som ges ut av SLU ska publiceras med öppen tillgång. Den här sidan ger dig den information du behöver om upphovsrätt och val av CC-licens vid publicering med öppen tillgång.

Att publicera med öppen tillgång innebär att du som upphovsperson ger andra möjlighet att läsa, ladda ner, kopiera och sprida ditt verk. Detta är ett krav enligt SLU:s policy för vetenskaplig publicering. Därför är det viktigt att du är insatt i upphovsrätten och vad som gäller vid val av licens för öppen tillgång.

Val av CC-licens

När du publicerar i en tidskrift med öppen tillgång väljer du en öppen licens till din publikation, oftast en Creative Commons (CC)-licens. Du kan också välja licens till exempelvis kappan till din avhandling, eller andra typer av publikationer som ges ut av SLU.

Genom att tilldela din publikation en CC-licens informerar du användare och läsare om vad de får och inte får göra med publikationen.

SLU rekommenderar att du väljer att CC-licensiera publikationer som ges ut av SLU men har inga uttryckliga riktlinjer för vilken licens du ska välja. Det finns inte heller några riktlinjer från SLU för vilken licens du ska välja när du publicerar en artikel i en tidskrift. Däremot kan dina finansiärer ställa krav på vilken licens du måste använda när du publicerar resultaten från projektet. Formas och Vetenskapsrådet har sådana riktlinjer.

Här kan du läsa mer om de fyra vanligaste licenserna inom vetenskaplig publicering. Känner du dig osäker på vad licenserna innebär kan du kontakta biblioteket.

CC BY

Creative Commons erkännande

Verket får användas, delas, göras om och spridas. Upphovsperson ska anges.

CC BY-ND

Creative Commons erkännande, inga bearbetningar

Verket får spridas kommersiellt eller icke kommersiellt så länge verket inte bearbetas utan återges i sin ursprungliga form. Upphovsperson ska anges.

CC BY-NC

Creative Commons erkännande, icke-kommersiell

Verket får användas, delas, göras om och spridas men inte i ett kommersiellt sammanhang. Upphovsperson ska anges.

CC BY-NC-ND

Creative Commons erkännande, icke-kommersiell, inga bearbetningar

Verket får spridas men inte i kommersiella sammanhang. Verket får heller inte göras om utan måste återges i sin ursprungliga form. Upphovsperson ska anges.

Upphovsrätt och publicering med öppen tillgång

Upphovsrättslagen ger rättsligt skydd till upphovspersonen av ett verk. Detta gäller också för ett verk som publiceras med öppen tillgång. Upphovsrätt till verket får du som upphovsperson automatiskt då verket skapas och den består av två delar:

  • Den ideella rättigheten som ger dig rätten att namnges som skapare av ett verk.
  • Den ekonomiska rättigheten som ger dig rätten att kontrollera hur arbetet sprids, publiceras och säljs.

När ett manuskript har accepterats för publicering i en tidskrift, skriver du under ett publiceringsavtal som reglerar dina rättigheter i förhållande till förlaget eller utgivaren. Detta gäller oavsett vilken typ av tidskrift det handlar om, men var uppmärksam om du planerar att publicera i en prenumerationsbaserad tidskrift. Kontrollera om du behåller rätten att fritt sprida din artikel, och i så fall på vilket sätt den får spridas. Om du publicerar i en öppen tidskrift behåller du oftast upphovsrätten till din publikation och har då frihet att använda och sprida den som du vill. 

Läs mer om CC-licenser