För dig med läs- och skrivsvårigheter

Senast ändrad: 19 juni 2023
Mobiltelefon och hörlurar på ett träbord

SLU-biblioteket erbjuder stöd till dig med läs- och skrivsvårigheter i form av talböcker och datorer utrustade med användbara program.

Talböcker

Som student med läsnedsättning har du rätt att låna anpassad kurslitteratur via Myndigheten för tillgängliga medier (MTM). SLU-biblioteket hjälper dig med detta. Du kan själv ladda ner talböcker från Legimus. För att göra det behöver du ett användarkonto som du får genom att kontakta biblioteket.

Talböcker i mobilen/surfplattan

Du som har ett konto för nedladdning kan läsa talböcker genom appen Legimus från MTM. Den finns för både Android och iPhone/iPad.

Nyproduktion av kurslitteratur

Finns boken inte redan inläst är det möjligt att beställa nyproduktion av den. Nyinläsningar görs endast av obligatorisk kurslitteratur. Biblioteket hjälper dig med beställningen. Tänk på att vara ute i god tid då leveranstiden är ca 8 veckor.

Datorprogram och appar

På Skogsmästarskolan i Skinnskatteberg finns en resursdator. Samtliga datorer på alla campus är utrustade med särskilda program som ska underlätta för studenter med läs- och skrivsvårigheter.

Det finns användbara datorprogram för dig som föredrar att lyssna på texter och även program som kan underlätta för dig att stava och skriva. 

Om du har frågor är du välkommen att kontakta biblioteket, se kontaktuppgifter nedan.