Sarah Säll
Presentation
Min forskning handlar om hur man med hjälp av styrmedel kan hantera externa effekter och kollektiva varor vilka påverkas av våra livsmedelssystem. Främst jobbar jag med livsmedelskonsumtion, men jag arbetar även med hållbarhetsfrågor inom hela livsmedesystemet.
Undervisning
Jag är ansvarig för Mikroekonomi 1 med matematik (15 hp) som ges för ekonomstudenter, samt Nationalekonomiska perspektiv på jordbruk och miljö (7,5hp). Från och med VT-25 kommer jag även ansvara för en kurs om styrmdel för hållbara livsmdelssystem (7,5hp)
Forskning
Pågående projekt
Jag leder projektet Economic policy instruments to reduce greenhouse gas emissions from the Swedish food sector (EPIC). Projektet är finansierat av FORMAS och startade i slutet av 2020. Arbetet inkluderar kvantitativ och kvalitativ analys av utbud och efterfrågan av livsmedel i Sverige, samt styrmedel som kan stötta utvecklingen av en mer hållbar livsmedelssektor i Sverige.
Sedan 2020 har jag arbetet inom MISTRA Food Futures. Under första fasen av projektet arbetade jag med indikatorer, hållbarhetsramverk och collective actionproblem för det svenska livsmedelssystemet. Nu arbetar jag som biträdande arbetsledare inom WPpolicy där vi ska analysera styrmedel för ett hållbart livsmedelssystem.
Publikationer i urval
Hansson, H., Säll, S., Abouhatab, A., Ahlgren, S., Berggren, Å., Hallström, E., Lundqvist, P., Persson, U. M., Rydhmer, L., Röös, E., Tidåker, P., Winkvist, A., Zhu, L. 2024. An indicator framework to guide food system sustainability transition – The case of Sweden. Environmental and Sustainability Indicators, Volume 22
Robling, H., Abu Hatab, A., Säll, S., Hansson, H. 2023. Measuring sustainability at farm level – A critical view on data and indicators, Environmental and Sustainability Indicators, Volume 18,
Röös, E., Wood, A., Säll, S., Abu Hatab, A., Ahlgren, S., Hallström, E., Tidåker, P., Hansson, H. 2023. Diagnostic, regenerative or fossil-free – exploring stakeholder perceptions of Swedish food system sustainability. Ecological Economics 203
Moberg, E., Andersson, M.W., Säll, S., Hansson, P-A., Röös, E. 2019. Determining the climate impact of food for use in a climate tax - design of a consistent and transparent model. The International Journal of Life Cycle Assessment 24
Gren. I-M., Moberg. E., Säll. S., Röös. E. 2019. Design of a climate tax on food consumption: examples of tomatoes and beef in Sweden. Journal of Cleaner Production 211
Jansson, T., Säll, S. 2018 Environmental consumption taxes on animal food products to mitigate greenhouse gas emissions from the European Union. Volume 09, Issue 04
Säll, S. 2018. Environmental food taxes and inequalities: Simulation of a meat tax in Sweden. Food Policy 74: 147-153
Säll, S., Gren, I-M. 2015. Effects of an environmental tax on meat and dairy consumption in Sweden. Food Policy 55: 41-53
Slijper, T., Karlsson, J.O., Karlsson Potter, H., Säll, S., Hansson, H. (2024). Introducing environmental considerations to the Nordic Nutrition Recommendations 2023 – Impacts on production and the environment. Mistra Food Futures Report #21.
Review input for Errendal, S., Ellis, J., Jeudy-Hugo, S. 2023. The role of carbon pricing in transforming pathways to reach net zero emissions: Insights from current experiences and potential application to food systems. OECD Working papers No. 220. https://doi.org/10.1787/19970900
Styrmedel för hållbar matkonsumtion – en kunskapsöversikt och vägar framåt. SLU Future Food Reports 13. ISBN: 978-91-576-9767-7