SLU-nyhet

Täcke på eller täcke av? Kristina Dahlborn i podd om hästtäcken

Publicerad: 14 oktober 2016

Täcker vi våra hästar i onödan eller för att de verkligen behöver täckas? När är det läge att klippa sin häst? Och vad väljer hästarna själva, om vi frågar dem? Lyssna på Pälspodden med professor Kristina Dahlborn från Sveriges lantbruksuniversitet och Grand Prix-ryttaren och ridskolechefen Gunilla Byström.

Hästtäcken är en het fråga, även om de allra flesta använder sina regntäcken, fleecetäcken, vintertäcken och skrittäcken utan att egentligen reflektera över om hästen verkligen behöver täckas.

För reda ut vad som är bäst för hästen tar Pälspodden hjälp av Kristina Dahlborn, som företräder den akademiska världen, men som också är ägare till både islandshäst och dressyrhästar. Kristina Dahlborn menar att hästägare ska vara medvetna om att man tar ifrån hästen möjligheten att reglera sin egen kroppstemperatur på ett naturligt sätt om man lägger på ett täcke eller klipper den.


Kristina Dahlborn är professor och dekan vid Fakulteten för veterinärmedicin och husdjursvetenskap.

– Överlag använder vi för mycket täcken, särskilt inomhus blir hästarna alldeles för varma. Då måste de göra sig av med värmen och tvingas öka sin andningsfrekvens.

Kristina tipsar att det är bättre för hästen att vara lite för kall än för varm.

– De allra flesta hästägare vill sin häst det bästa och tror att man gör något bra när man paketerar in den – och att man uppfattas som en dålig djurägare om man inte gör det, säger Gunilla Byström, Grand Prix-ryttare, ridskolechef och expertkommentator i TV.

Ladda ned Pälspodden och lyssna på den intressanta diskussionen där vetenskapliga rön blandas med praktisk erfarenhet för bättre djurhälsa.

Relaterade sidor:


Kontaktinformation

Kristina Dahlborn, Professor emerita
Institutionen för husdjurens biovetenskaper, SLU
kristina.dahlborn@slu.se