SLU-nyhet

CBM ger ut Broocmans hushållsböcker i nytryck

Publicerad: 09 november 2016

En flykting från Livland som på 1700-talet startade tryckeri och gav ut det mest omfattande bokverket om hushållning. Den 9 november släpps nytrycket av "En Fulständig Swensk Hus-Hålds-Bok" av Reinerus Reineri Broocman.

Den 9 november släpps ett tvåbandsverk med och om Reinerus Reineri Broocmans hushållsböcker från första hälften av 1700-talet. Evenemanget går av stapeln på Norrköpings konstmuseum på kvällen kl 18. Bokverket är ett samarbete mellan CBM, Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien och Michaelisgillet. Redaktör för bokverket har CBM:s Håkan Tunón varit.

I anslutning till boksläppet delar Norrköpings tidningar också ut sitt Broocmanpris till en kulturpersonlighet i regionen. I år går priset till operasopranen Sonja Stenhammar.

Broocman grundade på 1700-talet det förlag som sedermera blev Norrköpings Tidningars förlag. Bokverket säljs via Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien.

 

Broocmans hushållsbok i två volymer är det mest omfattande av de svenska exemplen på denna litteraturform. I detta bokverk skildrar Reinerus Reineri Broocman (1677–1738) allt vad man bör veta som ägare till en större gård – hur man praktiskt skulle bedriva jordbruk, trädgårdsodling, boskapsskötsel, skogsbruk, fiske, jakt, gruvdrift och mycket, mycket annat.

CBM har nu tillsammans med Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien och Michaelisgillet gjort en kommenterad nyutgivning av hans två hushållsläror som utkom 1736 respektive 1739. De utgör inte bara det mest omfattande svenska exemplet på denna typ av böcker, utan markerade även slutet på eran. Den första volymen innehåller ett nytryck av Broocmans En fulständig swensk hus-hålds-bok om swenska land-hushållningen i gemen och synnerhet … , utgiven 1736. Den andra volymen utgörs av en nyutgivning av Then swenska hus-håls-bokens andre del …, utgiven postumt första gången 1739. Det nu utgivna bokverket innehåller även ett antal nyskrivna artiklar om Broocman och hans förlagsverksamhet, liksom även om hushållsböcker som typiska fenomen av sin tid. Dessutom finns fördjupningar i ämnen som nyttjandet av gårdens naturresurser, humanmedicin, veterinärmedicin och kokkonst.

Präst som flydde undan kriget

Reinerus Reineri Broocman föddes i en prästfamilj i den då svenska provinsen Livland, men tvingas under krigsåren att fly över Östersjön. I Sverige kom han att bli kyrkoherde i Norrköping och som sådan såg han som sin uppgift att delge sin församling uppbygglig litteratur från det tyska språkområdet. Men då förlagen i Stockholm inte var tillräckligt raska med utgivningen, beslöt han sig för att starta ett eget boktryckeri med förlagsverksamhet. Han förvärvade även ett större jordbruk, startade ett brännvinsbränneri och öppnade en krog – något som med dagens ögon kan synas märkligt för en präst. Men med tanke på hans bakgrund var det nog ett naturligt drag att sprida riskerna. Han hade tidigare sett lyckan vända i ett ögonblick och sin gamla hembygds byar brännas i kriget, och även i Norrköping fick han bevittna hur hans kyrka och församling brändes av ryska trupper 1719.

Av Broocmans hushållsläror får man alltså lära sig att den är säker som har en diversifierad utkomst, är sparsam och nogsamt ser om sitt hus. Det diversifierade naturbruket han pläderade för var en försäkring för framtiden – något som inte heller har förlorat sin aktualitet idag.


Kontaktinformation