SLU-nyhet

Om biologisk mångfald på matfestivalen Matologi

Publicerad: 17 augusti 2016

Matfestivalen Matologi kommer till Norra Latins Trädgård i Stockholm, den 20 augusti. För andra året i rad samlas mat-, hälso- och miljöintresserade storstadsbor, kockar, foodies, forskare och producenter på en matfestival arrangerad av Sveriges lantbruksuniversitet. Årets huvudtema är ”Myter om mat”.

I fjol tog Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) initiativ till Matologi i Stockholm. Festivalen blev en stor succé med tusentals besökare, och i år arrangeras Matologi i två städer. Årets tema vid Norra Latin i Stockholm den 20 augusti är "Myter om mat".

Under eftermiddagen kommer professor Urban Emanuelsson från CBM att prata om Biologisk mångfald och jordbrukslandskapet. Vilka effekter på biologisk mångfald har vårt sätt att bruka jorden?

– Jag kommer dels att berätta om hur det varierade jordbrukslandskapet påverkar den biologiska mångfalden. Och dels om naturbetesmarker, som har en avgörande betydelse för biodiversiteten i vårt landskap, säger Urban Emanuelsson.

På eventet den 20 augusti får vi veta mer om kretsloppsodling, nyttiga kolhydrater och sockerfällorna i maten, människors förhållande till mat och betesdjurens samspel med landskapet. Vi får också svar på frågor som: Hur lagar man säker mat? Vad är tresekundersregeln? Vad avgör smaken på mejeriprodukter, kan man smaka sig till ekologisk mjölk?

MatologiMatologi har fri entre och är öppet för alla. SLU kommer också – tillsammans med årets samarbetspartners Lantmännen och LRF Mälardalen – att erbjuda en producentmarknad, servering av festivalinspirerad mat och dryck samt många andra intressanta inslag. Podcasten "Matsamtalet", med matprofilerna Sigrid Barany och Johan Hedberg i spetsen, kommer även ha liveinspelning på plats.

Program

12.00 VÄLKOMNA! (Erik Fahlbäck, vicerektor för samverkan SLU)
12.10 Lantbruk – nu, då och i framtiden (SLU Studentpool)
12.30 Är vi vad vi äter? (Per Sandin)
12.50 Samtal – Nya livsmedel och deras påverkan på hälsan (Frida Ronge och Carl Brunius)
13.20 PAUS
13.40 Ekologisk – Bäst i alla lägen? (Elin Röös)
14.00 Kretsloppsodling – matsvampen en pionjär (Madeleine Uggla och Helena Karlén)
14.20 Samtal – Myter om kött (Karl Ljung och Anna Wallenbeck)
14.50 PAUS
15.10 GMO – Vad är grejen? (Anna Lehrman)
15.30 Biologisk mångfald – bara utan åkrar och kor? (Urban Emanuelsson)
15.50 Samtal – Hållbarhet genom mindre svinn (Sally Voltaire och Mattias Eriksson)
16.20 Paneldiskussion – vem bestämmer vad vi äter?
16.50 AVSLUTNING

 

 


Kontaktinformation