SLU-nyhet

Nytt från Miljöövervakningen : Skakigt för smågnagare i norr

Publicerad: 15 september 2016

Nytt från Miljöövervakningen är ett nyhetsbrev med information om och resultat från den svenska miljöövervakningen. Brevet ges ut i samarbete med Havs- och vattenmyndigheten.

"Miljöövervakningen av smågnagare har pågått sedan 1970-talet och Birger Hörnfeldt har varit med hela tiden. Det började som ett forskningsprojekt 1971 innan det blev ett delprogram i den nationella miljöövervakningen 1979/80.
– Långtidsförändringarna av smågnagarbeståndet har varit intressantast, men det dröjde ett tag innan jag själv betonade det på allvar, säger Birger Hörnfeldt, nyligen pensionerad forskare, SLU, Umeå.
Sorkar och lämlar varierar i antal i 3–4-årsintervall, så kallade sorkcykler, men i slutet av 1980-talet och fram till millennieskiftet rådde en ”sorkcykeldepression” där de riktigt höga topparna försvann och bestånden förblev på låga nivåer. Sorkcykeldepressionen missades nästan i fjällen på grund av att övervakningen där startade mycket senare.
– Sorkbestånden har delvis hämtat sig nu, men det är nog ett mycket skakigare system än vi har trott.  Får man störningar i snötäckets kvalitet, med till exempel isbildning, tvingas sorkarna alltid mer eller mindre ner till förra årets nivå och de gradvisa stegringarna under fortplantningssäsongen på sommaren blir lägre, förklarar Birger Hörnfeldt."


Birger Hörnfeldt
Foto: Jenny Svennås-Gillner, SLU


Kontaktinformation

Birger Hörnfeldt professor emeritus
Institutionen för vilt, fisk och miljö, SLU
birger.hornfeldt@slu.se, 070-552 53 28