SLU-nyhet

Örebro gav mersmak – nu väntar Vreta Kluster 31 januari

Publicerad: 30 januari 2017

KCF:s första regionala seminarium i företagsledning lockade både företagare och branschfolk. Deltagarna lotsades igenom seminariet av Marie Kolm, biträdande projektledare. "Det blev en bra dag med många intressanta inspel från både deltagare och föreläsare," konstaterar Marie Kolm.

Bland deltagarna fanns företagare med allt från mjölk- och köttproduktion till skog och växtodling. Landshypotek, LRF, Handelsbanken och Hushållningssällskapet deltog med flera representanter för organisationerna.

Seminariet, på Kvinnerstagymnasiet utanför Örebro, inleddes med en digital presentation av begreppet företagsledning och dess fem bärande pelare - marknad, ledarskap, ekonomistyrning, ledarskap, produktion och strategiutveckling.

Med hjälp av sina telefoner och ett webbaserat verktyg, Mentimeter, gjorde deltagarna samtidigt en företagsscanning.

Företagsscanning är en form av självskattning av kompetens och färdighet, där företagets nuläge i verksamheten poängsätts med hjälp av en 10-gradig skala. Samtidigt gör deltagaren en uppskattning av var man skulle vilja att verksamheten befinner sig i framtiden. Scanningen ger en fingervisning om vad som kan förbättras men också vad som fungerar bra i företaget.

– Resultatet är ingen sanning men utgör ett bra underlag för reflektion, säger KCF:s Per Hansson som bistod Marie Kolm under seminariet.

Företagsscanningen har utvecklats av Ove Karlsson, KCF, med inspiration från Kanada och Nederländerna där självskattning används som ett managementverktyg för företagare inom de gröna näringarna. Marie Kolm har arbetat fram den digitala versionen som användes under seminarierna, målet är att verktyget ska vidareutvecklas och användas även i andra sammanhang framöver.

Scanningen varvades med samtal i mindre grupper där deltagarna fick möjlighet att diskutera resultatet – samtal som uppskattades av många.

”Jag ska träffa min affärsrådgivare i morgon, det här är en bra förberedelse som kan ge ett effektivare möte”, konstaterade en av deltagarna.

”Jag har fått tillfälle att vända mig inåt och fundera över mina mål med företaget. Upptäcka mig själv” funderade en annan. ”Kul teknik det där” sade en tredje.

Efter scanningen berättade företagaren Mikael Gilbertsson om sin diversifierade verksamhet med växtodling, nötköttsproduktion, äggproduktion, entreprenad, skog, hyresbostäder och gårdsbutik.

Karin Hakelius, forskare från SLU berättade om universitetets forskning om företagsledning och om sitt eget område, kooperationen.

Den 31 januari är det dags för nästa regionala seminarium i företagsledning, den här gången på Vreta kluster i Östergötland.