SLU-nyhet

Barkborrar kan inte gömma sig för sina naturliga fiender

Publicerad: 10 januari 2024
En hand håller i en liten glasflaska med en vit larv i. Foto.

Barkborren Ips typographus kan orsaka stora skador på gran och minska virkeskvaliteten. I en ny studie visar SLU-forskare att flugor från släktet Medetera kan känna av och hitta barkborrarna. En syntetisk blandning av föreningarna som flugorna reagerar på kan användas för att attrahera och övervaka flugorna. Metoden kan bli användbar för att bekämpa barkborrar i framtiden.

Styltflugor från släktet Medetera är de viktigaste naturliga fienderna till granbarkborren, Ips typographus, som orsakar enorma skador i europeiska granskogar. Styltflugor lägger ägg på angripna granar och sedan kryper larverna in i gångar som barkborrarna skapat. Sedan äter de upp de skalbaggar som håller på att växa upp där.

För att bättre kunna utnyttja styltflugor i skogsbruket är det viktigt att förstå de ekologiska interaktionerna mellan rovdjur och bytesdjur. Hur hittar styltflugorna skalbaggarna som utvecklas under barken?

– Vår forskning visar att styltflugorna kan känna av specifika luktföreningar som skalbaggarna och de angripna träden utsöndrar. Det betyder att flugorna kan känna av dem och hitta dem, till och med när skalbaggarna är gömda inuti träden, berättar Maria Sousa.

En syntetisk blandning av de här föreningarna kan användas för att locka och övervaka flugorna för bevarande-biologisk bekämpning, säger Paul Becher.


Kontaktinformation

Porträttfotografi av en man.Paul Becher

Forskare på institutionen för växtskyddsbiologi
paul.becher@slu.se
Telephone: 040-415305
CV-sida