Under fyra års tid ägnar Mia Hedlund all sin tid som doktorand i studien “Projekt FIDO” (First in Dog) vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU. Hennes uppgift är att undersöka huruvida det genom att erbjuda privatägda hundar med cancer en sista chans till behandling kan vara möjligt att utveckla cancerbehandling för både hund och människa, samtidigt som friska försökshundar inte behöver skadas i processen.
– Det är ett stort mål, men vi vill verkligen försöka. Lyckas vi innebär det alltså både att vi kommer ett steg närmare att faktiskt bota två- och fyrbenta patienter, och dessutom att vi slipper skapa sjukdom hos friska försökshundar för att experimentera på dem, säger Mia Hedlund, doktorand i projektet.
Låt oss spola tillbaka bandet till ruta ett, varför är det här ett potentiellt stort genombrott från första början?
Cancer - när celler i kroppen tappar kontrollen
Cancersjukdomar finns i många varianter och former. De har dock alla en sak gemensamt: De innebär att celler börjar växa och dela sig ohämmat på ett sätt som blir skadligt för kroppen. Bildar cancern tumörer kan dessa ta upp plats inne i kroppen och störa funktionen hos viktiga organ, alternativt utsöndra hormoner som i sin tur påverkar kroppen på olika sätt. Varje år diagnostiseras cirka 12 miljoner nya cancerfall - bara hos människor.
Även hundar drabbas av cancersjukdomar, som exempelvis lymfom, malignt melanom och juvertumörer - cancertyper som i liknande varianter också drabbar människor. Tidigare forskning har konstaterat att upp emot 50% av all uppkomst av cancer beror på våra miljö- och levnadsfaktorer, vilka vi människor ofta delar med våra hundar. På samma sätt utvecklas cancertumörer hos hundar som lever med oss människor mer lika mänskliga cancertumörer. Det finns alltså fog för att tro att om det är möjligt att hitta en ny cancerbehandling för hundar, kan den också så småningom användas för att hjälpa cancersjuka människor.
Finns det inte redan behandlingar?
Månda typer av cancer går redan idag att lindra, men det är långt ifrån alla som är möjliga att faktiskt bota. Men det gäller långt ifrån alla fall. Det är heller inte ovanligt att de cancerbehandlingar som idag finns tillgängliga innebär stora påfrestningar för kroppen vilket påverkar såväl mående som livskvalitet under behandlingens gång. Kombinationen av de båda parametrarna gör att nu behandling för såväl hund som människa är eftersträvandsvärt.
– Inte minst för att vi inte kan säga till hundar, eller barn om man översätter det till människa, att “det kommer bli bättre efter sex månaders tuff behandling”, utan vi söker efter metoder där patienten kan må så bra som möjligt även under tiden, förklarar Mia Hedlund.
I det här forskningsprojektet testas ny behandling på hundar med en viss typ av cancer, beskriven som aggressiv cancer som utvecklar solida tumörer med ytproteinet HER-2. Det innebär alltså en cancer som utvecklas snabbt, har stor spridningsrisk och som ger knölar som går att känna eller genom bilddiganostik se - i hundens kropp. Och, att cancern är dödlig om den inte behandlas.
– Och jag är alltså den som både kommer att diagnostisera, behandla och följa upp de hundarna som ges en chans till behandling i den här studien, fortsätter Mia Hedlund, doktorand i “Projekt FIDO”.
Att offra några liv för att rädda många: Försöksdjurens lott
För att försöka bota cancersjuka djur och människor har alltså ett flertal behandlingsmetoder utvecklats genom åren. Operation, strålning, cellgifter och immunterapi är några av dem.
Men i processen att ta fram en ny behandlingsmetod krävs många prövningar. Först i labb, sedan på försöksdjur och om allt innan varit lyckat: Till slut på den faktiska patienten, som i många fall är människa.
I processen krävs dock att det finns cancersjuka kroppar att testa behandlingen på, vilket i många fall innebär att försöksdjur, däribland gnagare och försökshundar induceras med cancer. Dessa blir inte sällan avlivade när väl behandlingsförsöket är avslutat.
– Och det är vad vi nu ska försöka bevisa att vi inte behöver göra i det här fallet, utan att de hundar som av sig själva utvecklar i dagsläget obotlig cancer och söker vård för det kan ersätta försökshundar i det här projektet. Det ger dem en chans till liv de annars inte skulle kunnat få, och sparar samtidigt många av våra friska försöksdjurs liv.