SLU-nyhet

Ämnet statsvetenskap ska lyfta miljö- och hållbarhetsfrågornas politiska dimension vid SLU

Publicerad: 27 oktober 2023
Erik Hysing. Foto.

Erik Hysing är den första professorn i det vid SLU helt nyinrättade ämnet statsvetenskap. Det var intresset för samhällsförändring som ledde honom till statsvetenskapen, och nu har SLU:s mångvetenskapliga profil fått honom att anta utmaningen att bygga upp en helt ny forskningsmiljö vid SLU.

Professuren i statsvetenskap har inrättats vid SLU:s fakultet för naturresurser och jordbruksvetenskap och är ett led i ambitionen att stärka samhällsvetenskapliga och tvärvetenskapliga perspektiv på miljö- och hållbarhetsfrågor vid universitetet.

– Kopplingen mellan kunskap och politik rörande biologisk mångfald och andra miljöfrågor är ett område som vi vill utforska, säger fakultetens dekan Torleif Härd. I takt med att de politiska dimensionerna av miljö och hållbarhet blir allt viktigare behöver SLU:s forskning inom området breddas.

Ny professor på plats sedan oktober

Hur får man egentligen till nödvändiga politiska beslut och får dessa att göra skillnad i verkligheten? Detta att göra praktik av politiken, det är vad Erik Hysing, den nya professorn i statsvetenskap vid SLU, är intresserad av. Det var detta intresse som från början ledde honom in på ämnet statsvetenskap, och det har också lett till ett forskningsfokus på vad det är som hindrar eller möjliggör samhällsförändring.

Nu kommer Erik Hysing att vara den samlande kraften vid uppbyggnaden av ett helt nytt ämne vid SLU: statsvetenskap.

– Att bygga upp statsvetenskap som ett nytt forskningsämne är en spännande utmaning och en unik möjlighet. Det ger nya möjligheter att lyfta miljö- och hållbarhetsfrågornas politiska dimensioner i forskning, utbildning och samverkan vid SLU, säger han.

I detta intresse för samhällsförändring ryms mer konkreta forskningsfrågor. Dessa handlar till exempel om utformning och förändring av policyer och styrmedel, betydelsen av enskilda aktörer som driver på och underlättar förändringsarbete, liksom större frågor om makt och legitimitet.

– Utöver att vara centrala samhällsutmaningar, så utgör miljö- och hållbarhetsfrågorna ett intressant område att studera för att bättre förstå dessa komplexa processer, menar Erik.

En helt ny forskningsmiljö

Till en början kommer forskningen att ha ett fokus på policy- och styrningsfrågor, men Erik hoppas att ämnet över tid kommer att utvecklas till en bredare statsvetenskaplig miljö med forskning inom olika teoretiska, metodologiska och empiriska områden. Planen är att etablera en fullständig ämnesmiljö i statsvetenskap som inbegriper såväl forskning, som utbildning – på grundnivå, avancerad nivå och forskarutbildningsnivå.

– Statsvetenskap inbegriper en rad frågor och perspektiv som är viktiga för alla som är intresserade av miljö och hållbarhet och som vill göra insatser inom detta område. Oavsett om man är samhällsvetare eller naturvetare behöver man förstå det politiska systemets uppbyggnad och funktionssätt, innebörden av makt och demokrati, och hur förändring kan och bör ske. Att stärka dessa inslag i utbildningar vid SLU tror jag är viktigt, säger Erik.

Hans ambition är att statsvetenskap vid SLU kommer att vara en miljö där både statsvetare med intresse för miljö- och hållbarhetsfrågor (i bred mening) och miljö- och hållbarhetsforskare från andra samhällsvetenskapliga discipliner med intresse för statsvetenskapliga teorier och frågeställningar känner sig välkomna.

Tidigare verksamhet

Erik Hysing kommer närmast från Örebro universitet, där han verkat som docent i statskunskap sedan 2014.

Hans forskning har i stor utsträckning handlat om policy- och styrningsfrågor relaterat till olika miljöproblem. Han disputerade i statskunskap 2010 på en avhandling om policy- och styrningsförändring inom svensk skogs- och transportpolitik. Sedan dess har han studerat utformning och förändring av policy, betydelsen av offentliga tjänstepersoner vid utformning och förändring av miljöpolitik, och nya (och gamla) styrformer som till exempel samverkan och nätverkande, och statens förändrade roll.

Utöver forskning och ledningsuppdrag så har undervisning varit en viktig del av hans arbete. Han har utvecklat, lett och undervisat på en rad kurser och program i statsvetenskap, offentlig förvaltning och samhällsplanering. För honom är undervisning en naturlig del av att verka vid ett universitet och något som han tycker (i lagom mängder) är både roligt och lärorikt.

Möjligheterna med mångvetenskaplighet intresserar

Så vad var det som lockade Erik Hysing till SLU? Han menar att styrkan med SLU är dess mångvetenskaplighet, närhet till praktiken, och dess gemensamma fokus på frågor om miljö och hållbarhet. Det var också det mångvetenskapliga sammanhanget som gjorde honom intresserad; när forskare från olika discipliner bidrar med sina expertkunskaper blir det, förhoppningsvis, lättare att förstå och hantera de väldigt komplexa samhällsutmaningar som miljöfrågorna utgör.

– Att ta vara på dessa styrkor kommer att vara viktigt i vår utveckling av statsvetenskapen. Ämnet är väletablerat och det finns stark forskning vid många universitet, men vår inriktning vid SLU, med fokus på frågor om miljö och hållbarhet, kommer att attrahera forskare, studenter, och samarbetspartners. Vår verksamhet ska bedrivas i nära samarbete med forskare och lärare från andra forskningsämnen, enheter och centra vid SLU.

Redan efter en månad på posten ser Erik Hysing flera forskningsområden, forskningsprojekt och enskilda forskare som bedriver spännande forskning av hög statsvetenskaplig relevans.

Stina Powell är prefekt vid institutionen för stad och land och ser mycket fram emot att institutionen nu kan bredda och fördjupa sitt verksamhetsområde:

– Det är otroligt roligt för institutionen att få ett nytt ämne. Många av oss arbetar idag med frågor som rör styrning och politik på olika sätt, och nu får de en möjlighet att dyka djupare och bredda kompetensen, i och med rekryteringen av Erik Hysing som professor i statsvetenskap.

 – Vi kommer att låta ämnet växa fram i sin egen rätt och i samverkan med de andra ämnena vi redan har vid institutionen. Jag ser så många möjligheter till spännande forskning och utbildning framöver.

Fakta:

Mer om Erik Hysing

Erik Hysing har genomfört studier av skogsbruk, transport (trängselskatter och trafiksäkerhet), biologisk mångfald, stadsplanering, och skadliga kemikalier. Det mesta av hans forskning har fokuserat på Sverige, men omfattar även jämförande studier i andra länder. Ett mer nyväckt intresse handlar om transformation, som ett delvis nytt sätt att beskriva och förstå de förändringar som behövs i samhället för att hantera de miljö- och hållbarhetsutmaningarna vi står inför. Det är en diskussion som inte bara sätter fingret på vad och hur vi får till nödvändiga samhällsförändringar utan också hur vi skapar legitimitet och acceptans för sådana förändringar och hur dessa förändringar kan ske utan att andra värden i samhället (som t.ex. demokrati) åsidosätts.

Forskningen berör centrala teman inom statsvetenskap så som makt, styrning, politiska institutioner, legitimitet och demokrati, men mycket av forskningen har bedrivits i mångvetenskapliga miljöer. Han gjorde sin forskarutbildning inom ramen för en mångvetenskaplig forskarskola i urbana studier och var under många år aktiv i Centrum för urbana och regionala studier (CUReS) vid Örebro universitet. Under tre år ledde han tillsammans med två kollegor Centrum för samhällsvetenskaplig miljö och hållbarhetsforskning (CESSS) vid samma universitet.