Ny sökning
BI1447

Inventeringsmetoder för biologisk mångfald

Ämnesmässigt innehåll

Kursen ger en bred översikt av olika inventeringsmetoder för vilt, fisk och biologisk mångfald. Kursen ger färdigheter i hur insamlat data sammanställs, analyseras och hur erhållna resultat ska tolkas. En översikt av svensk och europeisk djurförsökslagstiftning, samt organisation ges med avseende på hantering av vilda djur i forsknings- och förvaltningssyfte. Etiska aspekter av försöksdjurens stress, oro, smärta och lidande belyses. Metoder för provtagning, bedövning och sövning liksom olika injiceringsmetoder demonstreras. Kursen omfattar även genomgång och övningar som rör ansökan till försöksetisk nämnd.


Genomförande

Genom lärarstödd träning ges studenterna möjlighet att planera, genomföra, sammanställa och redovisa resultaten för ett urval av inventeringsmetoder. Ett antal fallstudier kommer också att presenteras under kursen. Studenterna använder generella dataprogram (t ex R och Excel) och även metodspecifika mjukvaror för att lära sig analysera data från olika typer av inventeringsmetoder. Ett antal övningsuppgifter underlättar studenternas lärande, en del övningar kan vara obligatoriska och varierar från år till år. Under kursen genomför studenterna ett individuellt projekt med syftet att skatta antalet individer eller täthet av en djurart. Projektet skall utmynna i en skriftlig rapport och en muntlig redovisning. Studenterna har tillgång till handledning under projektet men tyngdpunkten ligger på eget arbete där de tar hjälp av vetenskaplig litteratur.


I kursen fokuseras på följande generella kompetenser:



  • datainsamling

  • dataanalys och modellering och

  • skriftlig och muntlig kommunikation


Följande moment är obligatoriska:



  • övningar

  • exkursioner


Kursplan och övrig information

Kursfakta

Kursen ges som en fristående kurs: Ja Kursen ges som en programkurs: Skötsel av vilt- och fiskpopulationer - masterprogram Skoglig ekologi och hållbar skötsel - masterprogram Skötsel av vilt- och fisk populationer Jägmästarprogrammet Kursavgift: Studieavgift, endast för medborgare utanför EU, EES, och Schweiz: 38060 SEK Nivå: Avancerad nivå (A1N)
Ämne: Biologi
Kurskod: BI1447 Anmälningskod: SLU-10140 Plats: Umeå Distanskurs: Nej Undervisningsspråk: Engelska Ansvarig institution: Institutionen för vilt, fisk och miljö Studietakt: 100%