SLU-nyhet

Nu kan du se panelsamtalen från Miljökommunikationsdagarna 2020

Publicerad: 26 februari 2021
Röd bakgrund med vit text: Miljökommunikationsdagarna 2020 - Att kommunicera för hållbarhet

Missade du Miljökommunikationsdagarna? Eller vill du se panelsamtalen igen? Nu finns möjlighet till det.

I november var det första gången Mistra Environmental Communication anordnade Miljökommunikationsdagarna. Det digitala eventet var väldigt uppskattat med ett fullspäckat program med workshops, seminarier, samtal och paneldiskussioner.

Två av programpunkterna som var särskilt uppskattade var paneldiskussionerna ” Hur skapar vi förändring genom kommunikation?” och ”Att kommunicera hållbarhet”. Dessa diskussioner spelades in och ligger nu uppe på Mistra Environmental Communications Youtubekanal.

Hopp eller förtvivlan?

Efter att Stina Powell (SLU) hälsat välkomna och berättat om när klimatet flyttade in i hennes kropp drog den första diskussionen igång. Panelen bestående av Erika Bjerström (klimatkorrespondent SVT och aktuell med boken ”Klimatkrisens Sverige”), Kajsa Kramming (kulturgeograf vid Uppsala Universitet) och Lars Hallgren (universitetslektor i miljökommunikation SLU och ledare för WP 2), diskuterar frågor om kommunikation för förändring. Baserat på deras yrkeserfarenheter resonerar de bland annat kring om vi ska kommunicera hopp eller förtvivlan gällande klimatkrisen. Ur ett lokalt eller globalt perspektiv? Det förs även en diskussion om individens roll för förändring som de alla håller med om måste problematiseras.

-Jag tycker att många miljöorganisationer har drivit en sorts privatisering av klimatkrisen där man fokuserar på biffen, bilen och flygresan. Det är väldigt tacksamt eftersom att det är väldigt konkret men vi vet också att det inte är det som kommer lösa klimatkrisen., förklarar Erika Bjerström.

Screenshot med startbild från powerpoint med titel på Panelsamtalet: Hur skapar vi förändring genom kommunikation. Hopp eller förtvivlan, ur ett lokalt ellet globalt perspektiv.

Stina Powell, Lars Hallgren, Kajsa Kramming och Erika Bjerström. 

Kommunikation som verktyg för hållbarhet

I den andra panelen som modereras av Eva Friman och Hanna Bergeå från Mistra Environmental Communications deltar Berit Oscarsson (kommunikationschef Naturvårdsverket och ordförande i programstyrelsen för Mistra EC) Maria Brogren (chef hållbarhet och innovation WSP Sweden) och Gunnar Gidefeldt, (kommunikationschef, Lantbrukarnas riksförbund). Med sina olika erfarenheter delar de sin syn på kommunikation och hur de använder kommunikation som ett verktyg för hållbarhet. De konstaterar att det finns både skillnader och många likheter mellan de olika verksamheterna. Att arbeta med förankring genom samtal och dialog var något som förenade panelen.

- Jag tycker att det är superintressant vad vi ska ta för roller och hitta för system. Vi har olika system, men det här är en utav de saker som måste bli bättre, säger Berit Oscarsson.

Skärdump från dator där fem personer diskuterar hur man ska kommunicera för hållbarhet.

Berit Oscarsson, Maria Brogren, Hanna Bergeå, Gunnar Gidefeldt, Eva Friman. 

 

För att ta del av mer av vad panelerna diskuterade besök vår Youtubekanal.


Kontaktinformation

Porträttbild Eva Friman. Foto.Eva Friman

Programchef Mistra Environmental Communication
Föreståndare
SWEDESD – Centrum för forskning och utbildning om lärande för hållbar utveckling, Uppsala universitet
Telefon: +46 (0)701679174
E-mail: eva.friman@uu.se
Läs mer om Eva Friman på hennes CV-sida

Porträttbild Anke Fischer. Foto.Anke Fischer

Programchef
Professor i miljökommunikation 
Sveriges lantbruksuniversitet 
Avdelningen för miljökommunikation,
Institutionen för stad och land
Uppsala, Sverige

Telefon: +46 (0)18 67 35 56
E-mail: anke.fischer@slu.se
Läs mer på Anke Fischers CV-sida