SLU-nyhet

Docentföreläsning: Christina Lunner Kolstrup

Publicerad: 15 november 2016

Institutionen för arbetsvetenskap, ekonomi och miljöpsykologi, AEM, kan välkomna en ny docent – Christina Lunner Kolstrup höll nyligen sin docentföreläsning på SLU Alnarp.

Christina Lunner Kolstrup har under många år intresserat sig för förebyggande arbete när det gäller arbetsmiljö samt fysisk och mental hälsa hos dem som arbetar i lantbruket. Fokus har legat på arbete med djur och särskilt de problem med värk och smärta i kroppen som arbetet kan orsaka.

– I efterhand har det visat sig att det även finns stora psykosociala problem hos lantbrukarna. Mer än 50 procent är stressade av byråkratin inom lantbruket och av negativa attityder hos handläggare och från samhällets sida, berättade Christina Lunner Kolstrup under sin docentföreläsning på SLU Alnarp i mitten av november.

Insikten ledde vidare till projektet Byråkratin belastar och kostar. I ett samarbete med VÄXA Sverige och Hushållningssällskapet har tid och kostnad för den ökande belastningen undersökt och även hur detta påverkar hälsan hos lantbrukarna och företagens lönsamhet.

Även teknik som mjölkningsrobotar och avancerade maskiner i växtodlingen är faktorer som kan orsaka psykisk ohälsa. Svårigheten att attrahera kompetent arbetskraft är ytterligare en påfrestande faktor för en modern lantbruksföretagare.

En undersökning bland dem som söker jobb på lantbruksföretag gav dock en något förvånande kunskap. Det som värdesätts mest av den som söker arbete är varken hög lön eller avancerad teknik. I stället är det trivsel, bra ledarskap och meningsfullt arbete som står högst på listan.

Christina Lunner Kolstrup har även undersökt arbetsvillkoren hos grupper som arbetar under verkligt extrema förhållanden. Hon har i sitt arbete besökt både renskötare i norra Sverige och lantbrukare och lantarbetare i Uganda och följt grupperna i det dagliga arbetet.

Förändringar i samhället påverkar arbetsmiljön för lantbrukare och lantarbetare på både nationell och internationell nivå. Även psykosociala och socioekonomiska faktorer gör sitt för att påverka den mentala hälsan och välbefinnandet. Christina Lunner Kolstrup ser ett behov av att fokusera på dessa ämnen som varken är fullt ut accepterade eller förstådda inom lantbruket och på landsbygden. Utbildning, både teoretisk och praktisk samt användande av digitala läromedel kan på sikt påverka kunskapen och situationen.

– Kropp och själ går hand i hand. Jag ser det som särskilt viktigt att bredda perspektivet och arbeta med både utvecklingsländer och på landsbygden, säger Christina Lunner Kolstrup.


Kontaktinformation