SLU-nyhet

Socialt perspektiv förbättrar naturvården

Publicerad: 23 augusti 2016

I en artikel i Biological Conservation har Malgorzata Blicharska med kollegor skrivit om hur samhällsvetenskaplig forskning kan förbättra resultatet av naturvård. Artikeln har uppmärksammats av Europeiska kommissionens generaldirektorat för miljö.

Förvaltning av biologisk mångfald är tätt sammanbundet med sociala och ekonomiska processer och mänskligt beteende. Resultatet av naturvårdsinsatser kan förbättras om detta faktum tas i beaktande. Den här studien är en genomgång av de sociala aspekterna av Natura 2000, där brister i forskningen har identifierats, och rekommendationer presenteras för att förbättra nätverkets implementering i EU. Forskarna menar att det som hindrar effektiviteten i nätverket är begränsat deltagande av avnämare, negativa uppfattningar om närverket och en brist på hänsyn till den lokala kontexten. Forskarna rekommenderar ökad medvetenhet hos allmänheten och kompensation till privata markägare.

Artikeln, som publicerats av tidskriften Biological Conservation har uppmärksammats av Science for Environment Policy.

Science for Environment Policy är en nyhets- och informationsservice som inom EU-kommissionens generaldirektorat för miljö. De ger bland annat ut nyhetsbrev som är utformade för att ge politiker en uppdatering om det senaste inom miljöforskningen.

Generaldirektoratet för miljö är Europeiska kommissionens avdelning för EU:s policy om miljöfrågor.

Fakta:

Källa: Blicharska, M., Orlikowska, E.H., Roberge, J. & Grodzinska - Jurczak, M. (2016). Contribution of social science to large scale biodiversity conservation: A review of research about the Natura 2000 network. Biological Conservation, 199:110–122. DOI: 10.1016/j.biocon.2016.05. 007.


Kontaktinformation