SLU-nyhet

Kvicksilver i fisk - hur påverkar miljön nivåerna?

Publicerad: 19 september 2017

I en ny avhandling har Pianpian Wu studerat metylkvicksilver i näringsväven i svenska sjöar och vattendrag. Hon fann att skogsavverkning ökade halterna av kvicksilver i fisk, men variationerna mellan de studerade sjöarna var stora.

Kvicksilver är farligt för såväl djur som människor. I sin avhandling har Pianpian Wu studerat olika aspekter av hur kvicksilver blir tillgängligt i naturen och hur det ackumuleras i näringsväven.

Mätningar i sjöar visade att kvicksilverhalten ökade i fisk efter att skogsavverkning skett i avrinningsområdet. Variationerna var dock stora mellan de studerade sjöarna.
Nyanlagda bäverdammar studerades också i projektet och en ökad halt av metylkvicksilver upptäcktes tillsammans med förändringar av kolhalterna i sedimenten.

Förutom nya mätningar genomförde Pianpian Wu även en metaanalys. Den visade att ackumulering av metylkvicksilver i sjöekosystem relaterade till kvoten mellan koncentrationen av metylkvicksilver i vattnet och mängden plankton i vattnet. Bioackumuleringen av kvicksilver relaterades också i laboratorieanalyser till olika fettsyror för att skilja mellan olika födokällor i näringsväven.


Kontaktinformation