Ur SLU:s kunskapsbank

Musslor och jäst - alternativa foderråvaror till röding

Senast ändrad: 10 januari 2024

Inhemska foderråvaror som inte konkurrerar med vår egen matproduktion är avgörande för att vi på ett hållbart sätt ska kunna producera foder till odlad fisk. Forskare vid SLU har i ett projekt visat att det går att använda råvaror från Östersjön, såsom musslor och renat fiskmjöl, samt bagerijäst som huvudingredienser i fiskfoder till röding.

Syftet med försöket var att studera tillväxten under en hel produktionscykel (från 50 till 500 g) hos fisk som utfodrats med testfodret, jämfört med fisk som fått foder av kommersiell karaktär.

Det var ingen skillnad i vikt mellan de två grupperna under de första 4–5 månaderna. Vid slutet av perioden var tillväxten dock något sämre i gruppen som fick testfoder, troligtvis beroende bland annat på den höga inblandningen av jäst som gav fodret en lägre smältbarhet. Det var ingen skillnad i fiskköttets kvalitet med avseende på smak, lukt och textur mellan de båda utfodringsgrupperna.

Resultaten av detta försök tyder på en god potential för de testade fodermedlen, men för att uppnå optimal tillväxt hos fisk som utfodras med nya outforskade foderråvaror bör mer fokus läggas på analys av foderråvaror, foderoptimering och tillverkningsprocesser samt vilka effekter de nya fodermedlen har på fiskens fysiologi och tarmmikroflora.

Länk till artikeln

https://doi.org/10.1016/j.aquaculture.2017.12.027

Referens

Carlberg H, Lundh T, Cheng K, Pickova J, Langton M, Gutiérrez JLV, Kiessling A, Brännäs E. 2018. In search for protein sources: evaluating an alternative to the traditional fish feed for Arctic charr (Salvelinus alpinus L.). Aquaculture 486: 253–260.