Älgbingo

Senast ändrad: 17 april 2024

BingobrickaVem får bingo först när ni tittar på Den stora älgvandringen? Hur kan det vi ser uppmuntra oss att upptäcka och lära oss mer?

Låt eleverna titta på programmet höjdpunkterna från Den stora älgvandringen 2023 med varsin bingobricka och kryssa när de olika momenten på brickan syns i bild. Arbeta sedan vidare med våra förberedda frågor och svar på olika sätt. 

Tidsåtgång

Programmet med höjdpunkterna är 49 minuter långt så hela bingospelet tar närmare en timme. Det går dock utmärkt att dela upp det på flera tillfällen, så du kan planera in en eller ett par lektioner. Med diskussioner till övningarna kan aktiviteten ta närmare en och en halv timme. 

Förberedelser

Förbered dig som lärare genom att titta på höjdpunkterna från 2023.

Gör i ordning bingobrickor. Det finns fem olika bingobrickor med vardera 16 rutor (4x4). Innehållet på brickorna är ungefär detsamma men viss variation finns. Ordningen på rutorna är olika. Det finns även en tom bingobricka om du vill att eleverna ska fylla i brickan själva.

Ladda ner och skriv ut bingobrickor.

Genomförande

Introducera temat

Introducera temat älg på ett passande sätt för elevgruppen, till exempel genom att leka Tjugo frågor.

Tjugo frågor innebär att du som lärare berättar för eleverna att du tänker på ett djur, och att de ska ställa frågor till dig för att ta reda på vilket djuret är. Frågorna ska gå att besvara med ja eller nej. Det skulle kunna vara ”Har djuret fyra ben?” ”Lever djuret i Sverige?” Så småningom har ni förhoppningsvis kommit fram till svaret älg.

Samla in elevernas förkunskaper om älgar; vad vet de redan och vad vill de lära sig? Använd gärna någon form av mindmap eller VÖL-schema (Vet, Önskar veta, Lärt mig).

Spela älgbingo

Dela ut en bingobricka till varje elev. Bingobrickorna är anpassade till programmet Den stora älgvandringen – höjdpunkter 2023 som finns på SVT Play. 

Låt eleverna titta på programmet med varsin bingobricka och kryssa för de olika momenten på brickan när de syns i bild. Den första person som får en rad, två rader, tre rader och full bricka ska säga "Bingo!" och berätta vilka rutor hen fyllt i. 

Diskussion

När ni sett avsnittet och fyllt i bingobrickorna kan ni fortsätta utforska älgarnas spännande liv. Till er hjälp har vi samlat svar på vanliga frågor som:

  • Hur stora är älgar?
  • Hur ser älgens päls ut?
  • Hur ser älgens fötter och spår ut?
  • Hur ser man om älgen är en hona eller hane?
  • Hur lever älgar – i familj, flock eller ensamma?
  • Vad äter älgar?
  • Hur sover älgar?
  • Vad är älgar rädda för?
  • Hur fort kan en älg springa?
  • Varför vill älgarna simma över älven (det måste ju vara superkallt)?
  • Hur fungerar älgjakten i Sverige?
  • Vad menas med att älgarna kan bli rödlistade?

Passa också på att skicka in elevernas egna frågor till våra forskare! Den 7 maj släpper vi en älgspäckad sändning med forskare från SLU och en årskurs 3-klass från Uppsala. Då kommer forskarna svara på inskickade frågor!

Tips

Låt gärna eleverna bli experter på någon eller några av frågorna ovan. De kan då ta reda på mer om sitt specialområde och därefter berätta för sina klasskompisar eller yngre elever på skolan.