Lillian Lundin

Senast ändrad: 26 april 2024
Porträtt på Lillian Lundin Stöt

Lillian Lundin är verksamhetsutvecklare på Naturskyddsföreningen Dalarna och Gävleborg. 2021 jobbade hon med Hittaut med Naturkul, som det året blev en av tio finalister i utmärkelsen Årets naturvägledning.

Vad bör vi känna till om Hitta ut med Naturkul? 

- Naturskyddsföreningen Dalarna och IFK Mora orienteringsklubb drev projektet inom Friluftslivets År, svarar Lillian. Skyltar om natur och kultur sattes upp vid vissa checkpoints/kontrollpunkter.

- Skyltarna handlade om allt ifrån olika namn på harsyra, hur björnmossa använts till myten om varför aspen darrar. Andra spännande saker det gick att läsa om var vad ekens ”knoppis” kallas, varför gammelskog är viktig och hur stora trollsländorna var på dinosauriernas tid. Spännande kultur- och hembygdshistoria vävdes också in.

Skylt om asp till Hittaut med Naturkul!Hittaut är en av Sveriges största friskvårdsaktiviteter. Deltagarna söker med hjälp av karta och modern teknik checkpoints med kodbokstäver att registrera. Se hittaut.nu eller ladda ner appen. Målet är att fler ska hitta ut i sin närmiljö och upptäcka nya, intressanta platser - och det målet uppnås med råge.

- 2021 gjordes 5,5 miljoner registreringar av ungefär 110 000 deltagare på cirka 90 orter i landet under 1,5 miljoner friskvårdstimmar, säger Lillian. I Mora/Orsa gjordes cirka 67 000 registreringar av över 2000 personer.

 

Vilka tips har du till den som vill göra en liknande satsning kring hittaut? 

- Hittaut-orientering är ett enkelt och roligt sätt att motionera på - särskilt i pandemitider. Kontakta er lokala orienteringsklubb och bjud in till samarbete. Använd några av de texter/skyltar som vi har tagit fram eller inspireras att hitta på egna.

Lillian tipsar om att titta på Naturskyddsföreningen Dalarnas webbsida https://dalarna.naturskyddsforeningen.se/skyltar-hitta-ut-med-naturkul/

- Vi når ut brett tack vare samarbetet med orienteringsklubben, säger Lillian. De trycker en karta som delas ut till alla hushåll, jagar sponsorer, sätter ut stolpar samt annonserar både på papper och digitalt.

Några tips är att i god tid ha skyltarna klara till de ideella som ska sätta ut stolparna. Gör relativt små skyltar så det inte blir så mycket lättare att hitta de stolparna i skogen, än de utan skylt. Lägg tid på att reka lämpliga platser för skyltar som passar just där.

 

På vilka sätt utöver Hittaut inspirerar ni till naturupplevelser?  

Lillian berättar att Naturskyddsföreningen Dalarna har många ideella eldsjälar som genomför guidningar för alla sinnen - intressanta vinklingar blandas med spännande fakta och självklart är fikat viktigt.

- Vår barn- och familjeverksamhet Natursnokarna lockar med lek och skratt utan tävlan. Gissa bajset, håva småkryp, bygga bi-hotell, så frön m.m.

Andra grepp för att locka till naturupplevelser som de använt har varit att gestalta Linné, hålla i bäversafari, fladdermuspejling, grottkrypning, ugglelyssning och rovdjursspårning. Lillian tipsar om att guida på Naturnatten, då det ger ett helt annat perspektiv med nattaktiva djur, ljud och dofter.

- Vi väver gärna in praktiska inslag som lieslåtter och lupinbekämpning för aktiv deltagarmedverkan. I pandemitider har skogsgruppen Sandviken fixat en självguidande mosslinga och andra har filmat naturguidningar online.

Friluftskompisar

Lillian betonar att samarbeten kan ge nya perspektiv och målgrupper. Aktörer som föreningen samarbetar med är t ex Friluftsfrämjandet, Svenska kyrkan, naturum, Hembygdsföreningar och Studiefrämjandet.

- Inom projekt Friluftskompis Dalarna samarbetade vi med Funktionsrätt Dalarna och Rehabiliteringen samt SFI för att nå personer med funktionsvariation, personliga assistenter och nysvenskar.

 

Läs mer här om nomineringen av Hittaut med Naturkul till Årets naturvägledning.


Kontaktinformation

SLU Centrum för naturvägledning (CNV)
Institutionen för stad och land, SLU
cnv@slu.se
slu.se/cnv