Naturrestaureringsförordningen – rekommendationer för inkluderande processer

Senast ändrad: 08 april 2025

EU:s förordning om naturrestaurering har trätt i kraft och ett förslag på nationell plan ska tas fram. Naturrestaurering är ett komplext område med många målkonflikter. För en framgångsrik omställning krävs ett helhetligt arbetssätt med specifik kompetens inom dialoger och delaktighet, riktade resurser för förändringsprocesser och mötesplatser.

I denna policy brief rekommenderar vi åtgärder som markant underlättar ett inkluderande och lyckat genomförande av naturrestaureringsförordningen, både på kort och lång sikt. Förändringsprocesser, samverkan och samarbete med många olika slags intressenter inom områden med hög komplexitet och målkonflikter, såsom exempelvis naturrestaureringsförordningen, kräver specifik kompetens och resurser.

Det handlar om att arbeta med en palett av åtgärder som berör samtliga relevanta aktörer och som tillsammans möjliggör en förändring. Rekommendationerna baseras på praktisk erfarenhet och forskning om samverkan inom naturresurshantering utifrån ett samhälls- och beteendevetenskapligt perspektiv.

Publ. 2025: Policy brief från SLU Future Food: Naturrestaureringsförordningen – rekommendationer för inkluderande processer

Författare och kontaktpersoner

Magnus Ljung
Statskonsulent vid institutionen för människa och samhälle, SLU
magnus.ljung@slu.se

Marie Stenseke
Gästprofessor vid institutionen för stad och land, SLU
marie.stenseke@slu.se