-
Små temperaturhöjningar ökar risken för listeria i fruktcocktails
En ny studie från SLU visar att även små avvikelser i kylkedjan kan göra färdigskuren fruktcocktail till en hälsorisk. Forskare varnar nu för att energibesparande åtgärder genom att höja temperaturen under distribution och i butikskylarna – kan få allvarliga konsekvenser för livsmedelssäkerheten. -
Älgvandringen lugnar själen och stärker vår naturkontakt
En ny studie från Sveriges lantbruksuniversitet visar att det populära programmet "Den stora älgvandringen" fördjupar publikens relation till naturen. Trots att det är en digital naturupplevelse främjar programmet lugn, återhämtning och känslomässig närhet till det vilda. -
I en orolig tid – SLU visar hur skogen stärker Sveriges beredskap
Under november lanserar SLU en specialkampanj som utforskar den viktiga kopplingen mellan Sveriges skogar och nationell beredskap. -
Pressinbjudan: Nationella växtskyddskonferensen 2025 – skog, jordbruk och trädgård
Den invasiva lövplattmasken, PFAS i bekämpningsmedel och AI i skogsbruket. Det är några av de ämnen som ska diskuteras under växtskyddskonferensen vid SLU i Alnarp 12–13 november. I fokus står hållbara produktionssystem, praktiska erfarenheter och hantering av nya skadegörare, sjukdomar och ogräs. -
Här finns maten för älg och hjort – SLU släpper unik karta
För första gången finns nu en karta över var föda för hjort och älg finns. Den är framtagen av forskare vid SLU och visar var klövdjurens viktigaste trädslag finns och hur mycket som är i beteshöjd. Förhoppningen är att kartan ska bidra till färre skogsskador och samtidigt värna viltstammen.
-
till