Smart Urban Agriculture – Exploring its Development in Sweden

Senast ändrad: 23 oktober 2023
Omslag till rapport 18 från SLU Future Food.

Publ. 2022. Del 18 i serien Future Food Reports. Den här rapporten undersöker utvecklingen av spjutspetsinnovationer för livsmedelsproduktion i svenska städer och identifierar lämpliga vägar för vidare forskning. Specifikt identifieras experimentella och entreprenöriella initiativ och analyserar dessa i förhållande till starka politiska agendor såsom livsmedelspolitik, smarta städer och digitalisering.

 

Smart urban odling avser vanligtvis mat som produceras inomhus i slutna och digitalt förstärkta miljöer som vertikalodlingar, växtfabriker och akvaponiska system. Den drivs vanligtvis av kommersiella intressen, vilket skiljer den från den traditionella synen på stadsjordbruk, som har sociala eller miljömässiga motiv.

Smart urban odling är dock omtvistad. Av sina förespråkare ses den som ett lovande sätt att producera mat året runt, med färre kemikalier och transporter. Kritiker menar istället att det är en verksamhet med marginell betydelse som kräver energiintensiv konstgjord belysning och producerar mat med lågt näringsvärde.

Tekniska framsteg inom digitalisering och jordbruk samt social och ekonomisk utveckling kan dock skapa realistiska möjligheter för smart urban odling att bidra till livsmedelsförsörjningen.

Rapporten har särskild relevans för aktörer som är intresserade av tvärvetenskaplig forskning och samarbeten kring smart urban odling samt för aktörer i offentliga och privata organisationer som är intresserade av att stödja utvecklingen av urbana livsmedelssystem.

Författare: Per-Anders Langendahl, Maria Tunberg and Suvi Kokko.


Kontaktinformation