Goda exempel

Senast ändrad: 17 mars 2023
bild uppifrån på pyjamasklädda ben i en säng, personen surfar på sin padda och håller en kaffemugg i andra handen

Här delar vi med oss av goda exempel, stora som små, från lärosätenas klimatarbete.

"Vår ohållbara livsstil: Vad driver vår överkonsumtion och hur kan vi ställa om?"

Platform for a Sustainable Future at Örebro University bjuder in till ett seminarium om vad som driver vår ohållbara livsstil.

När: 29 mars 2023, kl. 18:30 – 20:00, Prismahuset, Örebro

Klimatomställningen förutsätter en radikal livsstilsomställning i vårt samhälle, men vi fortsätter att leva och konsumera som vanligt. Vad är det som driver vår ohållbara överkonsumtion och vilka argument används för att rättfärdiga den? Vad krävs av samhälle och individ för att kunna ställa om mot en mer hållbar livsstil?

Magnus Boström, professor i sociologi vid Örebro Universitet, ger en inledande föreläsning och sedan följer en interaktiv del om hur vi tillsammans kan främja en hållbar konsumtion.

Anmälan sker via följande länk:

Vår ohållbara livsstil: Vad driver vår överkonsumtion och hur kan vi ställa om?

Sista anmälningsdag: 22 mars

Hälsningar

PSF
https://www.oru.se/strategiska-satsningar/orebro-universitets-plattform-for-hallbar-framtid/

 

Överbliven cateringmat

Vad gör vi med cateringmaten som blir över?

För att minska matsvinnet är det första steget att beställa lagom mängd mat, men av olika skäl kan det trots noggrann planering bli mat över. Vad gör vi med den?

  • I SLU:s riktlinjer för beställning av fika och catering  uppmuntras att ta med överblivna smörgåsar och andra fikarester till lunch- eller fikarum och skylta med "varsågoda" eller att skänka resterna till studenter. 

    I samband med större arrangemang när det är svårt att avgöra det faktiska deltagarantalet kontaktas Stadsmissionen i förväg. Stadsmissionen har riktlinjer för omhändertagande av matsvinn och om de är förvarnade kan de hämta upp resterna, om det är i tillräcklig mängd.

    Det går också att komma överens med leverantören för lämplig tidpunkt för återhämtning av rester och serveringsmaterial, för att själv kunna ta hand om resterna.

Resa med tåg i Europa

Alasdair Skelton och Kevin Noone bjuder in till ett lunchseminarium om det praktiska om att ta tåget ut i Europa. Det kan handla om biljetter, tågkort och anslutningar – och ännu viktigare: missade anslutningar.

- Vi lovar att inte prata om ”flygskam” eller ”tågskryt”. Ingen av oss är experter, men vi kan dela med oss av våra erfarenheter – både bra och dåliga. Vi hoppas att våra praktiska tips kommer att göra det enklare för dig om din livs- och arbetssituation gör det möjligt för dig att resa med tåg för att arbeta i Europa, säger de.

Här finns länken till det inspelade webinariet.

Alasdiar Skelton är professor i geokemi och petrologi vid Institutionen för geologiska vetenskaper
Kevin Noone är professor i kemisk meteorologi vid Institutionen för miljövetenskap.


Kontaktinformation

Anna-Karin Johnson, Kommunikatör
SLU Meny, Lärosätenas klimatnätverk
anna-karin.johnson@slu.se
0511-671 93, 0703-59 71 93