Lista över ord och begrepp

Sidan granskad:  2025-04-09

Vad är en mandatsort, en genbankskurator eller ett SWE-nummer? På Nationella genbankens webbplats kan du träffa på ord och begrepp som behöver en förklaring.

Listan här på sidan innehåller förklaringar till ord, begrepp, förkortningar och akronymer som förekommer i texter på Nationella genbankens webbsidor. Under några av beskrivningarna finns länkar som leder vidare till webbsidor med mer information.

 

Ordlista:

Genbankskurator, anställd vid Nationella genbanken med ansvar för ett visst växtmaterial, exempelvis frukt och bär, rosor, perenner eller krukväxter. 

GeNBIS = Nordic Baltic Genebanks Information System. Den databas som NordGen och de nationella genbankerna i Danmark, Finland, Island, Norge, Sverige, Estland, Lettland och Litauen använder. GeNBIS är en del av GRIN-Globals informationshanteringssystem och ersätter den tidigare använda databasen SESTO. GeNBIS har varit i bruk sedan sommaren 2020. 

Grönt kulturarv® är ett svenskt varumärke som skapats i syfte att lansera och marknadsföra växter som samlats in genom Programmet för odlad mångfald. Under varumärket saluförs sorter av frukt, bär, köks- och prydnadsväxter som har inventerats, provodlats och valts ut för bevarande på NordGen eller i Nationella genbanken för vegetativt förökade trädgårdsväxter. 

För att klassas som Grönt kulturarv® krävs det att växten uppfyller följande kriterier:

  • odlad i Sverige före 1940, 1950 eller 1960 - beroende på växtslag - med väl dokumenterad historia 
  • en i Sverige framtagen sort, eller spontant uppkommet material, som bedöms vara bevarandevärt, oavsett ålder
  • växtmaterial som bevaras i någon av genbankerna och där växtmaterialet sortäkthet kan garanteras av odlaren

För att en vegetativt förökad växtsort ska kunna saluföras som Grönt kulturarv® krävs att den ska finnas i Nationella genbanken. För fröförökade sorter och potatis gäller att sorten ska finnas bevarad på NordGen.

PBR är en förkortning av Plant Breeder’s Right. PBR är en växtförädlarrätt som är en typ av patent för växter. Sorten är belagd med en avgift (royalty) som går tillbaka till sortägaren. I Nationella genbanken finns ett fåtal sorter, främst fruktsorter, som är märkta med PBR. Dessa distribueras inte från Nationella genbanken. 

SKUD är en akronym för databasen Svensk KUlturväxt Databas. Databasen SKUD är en nationell likriktare och ett referensverktyg för svenska kulturväxters vetenskapliga, hortikulturella och inhemska namn. Den är till för alla som arbetar eller kommer i kontakt med kulturväxter och som önskar en korrekt namngivning. Nationella genbanken följer SKUD för korrekt namnsättning av växterna i genbanken. 

Ett SWE-nummer är en accessions unika identitetsnummer i genbanken. Humlen 'Tväråsel' har till exempel SWE-nummer SWE 1234 medan humlen 'Klockarberget' har SWE-nummer SWE 42. SWE-numren skapas när en accession registreras i genbanksdatabasen GeNBIS. Genom numren går det att söka efter de olika accessionerna i databasen GeNBIS.