CV-sida

Emma Moberg

Mitt doktorandarbete har fokuserat på hur miljöavtryck för livsmedel kan beräknas för användning i beskattning av mat och för analys av kosters miljöpåverkan.

Presentation

I mitt doktorandarbete har jag arbetat med att kartlägga miljöpåverkan från svensk livsmedelskonsumtion och hur den förhåller sig till föreslagna planetära gränser för livsmedelssystemet. 

En central del i mitt arbete har bestått i att undersöka olika aspekter av beskattning av svensk livsmedelskonsumtion. I arbetet har jag bland annat använt mig av livscykelanalys (LCA) för att beräkna klimatpåverkan från livsmedel på den svenska marknaden som kommer beröras av en klimatskatt. En viktig del av arbetet har varit att undersöka olika metodval inom LCA och vilken effekt valen har på olika livsmedels klimatavtryck. Jag har även arbetat med att kartlägga potentiella målkonflikter utifrån olika sätt att beskatta livsmedel.

Undervisning

Jag undervisar på kurserna Energi- och livscykelanalys och Livscykelanalys för miljö- och vattenteknik som ges inom civilingenjörsprogammen i energisystem samt miljö- och vattenteknik, samt vid andra kurser inom LCA och miljövetenskap som ges vid SLU och Uppsala universitet

Bakgrund

Teknologie doktor, 2022, Sveriges lantbruksuniversitet

Civilingenjör i miljö- och vattenteknik, 2016, Uppsala universitet och Sveriges lantbruksuniversitet

Publikationer i urval

Moberg, E., 2022. The environmental pressures of foods: Application in climate taxation and sustainability assessment of diets.  Acta Universitatis Agriculturae Sueciae, 2022:6, Sveriges lantbruksuniversitet, Uppsala. https://pub.epsilon.slu.se/26847/1/moberg_e_220128.pdf

Moberg, E., Säll, S., Hansson, P. -A. & Röös, E. 2021. Taxing food consumption to reduce environmental impacts–Identification of synergies and goal conflicts. Food Policy, 101, 102090. https://doi.org/10.1016/j.foodpol.2021.102090 

Röös, E., Säll, S. & Moberg, E. 2021. Effekter av en klimatskatt på livsmedel: Slutrapport. Naturvårdsverket.

Moberg, E., Karlsson Potter, H., Wood, A., Hansson, P.-A. & Röös, E. 2020. Benchmarking the Swedish Diet Relative to Global and National Environmental Targets—Identification of Indicator Limitations and Data Gaps. Sustainability, 12, 1407. https://doi.org/10.3390/su12041407

Moberg, E., Andersson, M. W., Säll, S., Hansson, P.-A. & Röös, E. 2019. Determining the climate impact of food for use in a climate tax—design of a consistent and transparent model. The International Journal of Life Cycle Assessment, 1-14. https://doi.org/10.1007/s11367-019-01597-8 

Gren, I.-M., Moberg, E., Säll, S. & Röös, E. 2019. Design of a climate tax on food consumption: examples of tomatoes and beef in Sweden. Journal of cleaner production, 211, 1576-1585. https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2018.11.238


Kontaktinformation