Linnéa Fridell
Presentation
Jag är landskapsarkitekt och arbetar som universitetsadjunkt med inriktning mot sociala aspekter av stadsplaneringen vid Institutionen för landskapsarkitektur, planering och förvaltning där jag undervisar på Landskapsarkitektprogrammet samt programmet för Hållbar stadsutveckling. Jag intresserar mig särskilt för vardagslandskapet och människan i landskapet.
Undervisning
Jag är delaktig i flera kurser på såväl grund- och avancerad nivå, bland andra:
Inom Landskapsarkitektprogrammet:
Studio 1 - Landskap, som plan, verklighet och idé (kurledare, grundnivå)
Studio 2 - Staden och boplatsen (delaktig, grundnivå)
Inom matsterprogrammet Hållbar stadsutveckling (HSU):
- Hållbar utveckling av stadslandskapet, teorikurs (kursledare, avancerad nivå)
- Planering och förvaltning för hållbar utveckling av stadslandskapet, tillämpning (delaktig, avancerad nivå)
Forskning
Jag är involverad i forskning som rör barns utemiljö.
Jag har varit delaktig i projektet "I joggingens spår", där vi intresserat oss för utemiljöns betydelse vid motionslöpning. Jag har också varit delaktig i Movium partnerskapsprojektet "Urbana löpspår", ett samverkansprojekt tillsammans med Malmö stad, Lunds kommun, Helsingborgs stad och Halmstads kommun.
Jag är också delaktig i forskning kring pedagogisk utveckling med fokus på bedömningssystem i studiokurser.
Miljöanalys
Jag är delaktig i forskningsprojektet "Yta och kvalité på Sveriges skolgårdar" inom ramen för SLU:s miljöanalysprogram Bebyggd miljö (FoMa) där vi undersöker hur kvalitén på Sveriges skolgårdar påverkas av att dessa blir allt mindre.
Bakgrund
Jag är utbildad landskapsarkitekt.
Handledning
Jag handleder studenter i deras projektarbeten och arbetsprocesser inom de kurserna jag är delaktig i. Jag är även tillgänglig för handledning för studenter som skriver sina kandidat- eller masterarbeten inom något av mina intresseområden, såsom planering för fysisk aktivitet eller sociala aspekter av stadsplanering.
Publikationer i urval
Friyta och lekvärde på skolgårdar - en studie om yta och kvalitet ur ett barnperspektiv (Kylin & Fridell 2021) LTV-rapport inom ramen för SLU:s miljöanalysprogram Bebygg miljö (FoMa) Tillgänglig: https://pub.epsilon.slu.se/23363/1/kylin_m_et_al_210427.pdf
Urbana löpspår (Fridell, Aldén och Qviström 2019)Rapport inom projektet Urbana löpspår. Tillgänglig: https://pub.epsilon.slu.se/16575/
Att trixa sig fram genom staden - planering för ett löpvänligt stadslandskap (Qivström & Fridell 2019) Movium Faktablad.
Planerar kommunerna för motionslöpning? (Lindström 2016) Faktablad inom ramen för projektet I joggingens spår. Tillgänglig: http://pub.epsilon.slu.se/13837/7/lindstrom_l_161109.pdf