8
sep
Ballingstorp

Kulturarvsdagen på Ballingstorp

evenemang |
Humle med humlekottar. Färgfoto.

Skånes hembygdsförbund bjuder in till kulturarvsdag på Ballingstorp och tema för programmet är "Kulturväxter och väsen i folktron". Humle är en av växterna som uppmärksammas.

Dagens inleds med resning av humlestänger i den gamla köksträdgården och plantering den lokala sorten 'Kålaberga'. Erik de Vahl från Nationella genbanken berättar tillsammans med Sven Jensén från Skånes hembygdsförbundet om humle som kulturväxt. Under två vandringar med etnologen Christoffer Sandström lär vi känna naturens väsen och bygger tillsammans en "greenman" av växtlighet på platsen. Nose work-Damerna har hunduppvisning. Natur- och kulturstigen är öppen årets alla dagar för en tur på egen hand, ca 1 km lång. Kaffeservering med hembakat.


Kontaktinformation

Erik de Vahl, genbankskurator för fleråriga köksväxter vid Nationella genbanken

Institutionen för landskapsarkitektur, planering och förvaltning, SLU erik.de.vahl@slu.se, 0724-54 98 79