Baltic Sea Science Center, Skansen, Stockholm

Träffa en Östersjöexpert på Baltic Sea Science Center - för gymnasiet

evenemang |

Undrar du också vad en forskare egentligen gör? Hur blir man expert på klimateffekter under ytan? Kan det verkligen vara dåligt för havet med näring? Kanske vill du veta om eller hur politiker agerar, eller om kemikalier som hamnar i havet från våra avlopp? Nu finns en ny chans att anmäla intresse för att din gymnasieklass ska kunna vara med på temadagar om Östersjön.

Besöken sker klassvis på plats på Skansen, och börjar med en kortare genomgång om expertens ämnesområde. Därefter möter vi tillsammans experten digitalt i en föreläsning, med efterföljande frågestund. Experterna kommer från Stockholms universitet, Sveriges lantbruksuniversitet samt Stockholm Vatten och Avfall. Passen måste förhandsbokas.

Dagarna kommer innehålla föreläsningar om tångens betydelse, kemikalier i avloppet, bottentrålning, larver uppfödda på matavfall som fiskfoder, östersjötorsken, övergödning, östersjöpolitik, klimatförändring och miljögifter.

Preliminärt program torsdag 26 november

Det finns fem bokningsbara pass under dagen. Besöket tar cirka 1-1,5 timme.

• Kl. 9.00. Spelar tång någon roll? Ellen Schagerström, Stockholms universitet.
  • Kl. 10.00. Kemikalier i avloppet - vart tar de vägen? Katja Nähri, Stockholm Vatten och Avlopp.
  • Kl. 11.00. Bottentrålning - havets kalhygge? Clare Bradshaw, Stockholms universitet.
  • Kl. 13.00. Larver uppfödda på matavfall, ett alternativ till fiskfoder? Lovisa Lindberg, Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.
  • Kl. 14.00. Vad har hänt med östersjötorsken - och finns någon räddning? Henrik Svedäng, Stockholms universitet.

Preliminärt program 27 november - Forskarfredag

Det finns fem bokningsbara pass under dagen. Besöket tar cirka 1-1,5 timme.

• Kl. 9.00. Näring och Östersjön - åt vilket håll går det? Lars Sonesten, Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.
  • Kl. 10.00. Östersjöpolitik i Sverige och Bryssel. Hanna Sjölund, Stockholms universitet.
  • Kl. 11.00. Kemikalier i avloppet - vart tar de vägen? Katja Nähri, Stockholm Vatten och Avlopp.
  • Kl. 13.00. Vad händer när haven värms upp? Anna Gårdmark, Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.
  • Kl. 14.00. Organiska föroreningar och läskiga lämningar på botten. Anna-Karin Dahlberg, Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.

Jens Olsson, forskare
Institutionen för akvatiska resurser, Kustlaboratoriet, SLU