28
jan
Online via Zoom

Webbinarium: Hur påverkas ekologiska livsmedelsaktörer av pandemin?

seminarier, workshops |

Hur resilient är det ekologiska lantbruket? Vilka för- och nackdelar jämfört med det konventionella lantbruket har det ekologiska lantbruket vad gäller resiliens? På vilka sätt kan ekologisk produktion bidra till Sveriges livsmedelsförsörjning vid externa kriser? SLU Ekologisk produktion och konsumtion (Epok) bjuder in till webbinarium där vi diskuterar dessa frågor samt presenterar rapporten ” Ekologiska livsmedelsaktörers påverkan från coronasituationen – en studie om resiliens inom den ekologiska livsmedelssektorn”.

Året 2020 har kantats av spridningen av det nya coronaviruset SARS-Cov-2. En rad aktörer både globalt, och i det svenska samhället, har på olika sätt påverkats av den situation som viruset gett upphov till. I den nya rapporten från Epok ges en bild av hur aktörer inom ekologisk produktion har påverkats under den pågående pandemin. Detta kopplas också i en vidare bemärkelse till begreppet resiliens vad gäller påverkan på ekologisk produktion vid en sådan typ av ”extern chock” som coronakrisen utgör. Arbetet är tänkt att utgöra en förstudie till fortsatt arbete om resiliens inom ekologiska produktion och konsumtion för att ytterligare kunna besvara de inledande frågorna.

Vid webbinariet kommer tre gäster att få ge sin syn på hur den ekologiska livsmedelssektorn klarat krisen hittills och vilka för- och nackdelar som finns att producera ekologiska livsmedel ur ett beredskapsperspektiv. Röster från producenter i rapporten kommer även att höras om hur de påverkats av pandemin under hösten.

Inbjudna gäster

Per Modig, rådgivare och ekologisk lantbrukare som bland annat odlar grönsaker och baljväxter.

Sofia Sollén-Norrlin, verksamhetsledare på Ekologiska Lantbrukarna

Erika Öhlund, analytiker vid FOI - Totalförsvarets forskningsinstitut. Erika håller just på att avsluta en rapport om hur livsmedelssektorn påverkats under pandemin och vilka åtgärder som har vidtagits inom sektorn.

 

Länk till webbinariet

Vill du ansluta till webbinariet men har inte hunnit anmäla dig? Skicka ett mejl till janne.nordlund.othen@slu.se så skickar vi länken.

Rapporten

Här kan du hämta rapporten som presenteras på webbinariet: Hur påverkar coronasituationen ekologiska livsmedelsaktörer?

 

Anmälan

Vill du prenumerera på Epoks nyhetsbrev?
De uppgifter du registrerar här kommer att behandlas av SLU för att administrera och hantera din anmälan eller ditt besök. Klicka i rutan för att bekräfta detta. Läs mer om behandling av personuppgifter på www.slu.se/personuppgifter
Fakta
Tid: 2021-01-28 10:30 - 12:00
Ort: Online via Zoom
Arrangör: SLU Ekologisk produktion och konsumtion
Sidansvarig: janne.nordlund.othen@slu.se