18
jan
Online

Webbinarium Vilt, jakt och människor i Norrlands skogar 1870-1900

evenemang |

Ta chansen att göra en djupdykning i vår historia och lyssna till Kjell Danell, professor emeritus i viltekologi, när han berättar om sin nya bok Vilt, jakt och människor i Norrlands skogar 1870-1900.

Senare delen av 1800-talet var en dynamisk tid i Norrland. Befolkningen ökade, skogsindustrin expanderade och järnvägen byggdes ut. Många människor rörde sig i skogarna och viltstammarna skattades hårt, särskilt under nödår. Bävern och vildrenen utrotades; älgen höll på att försvinna. Samtidigt etablerades statliga skogar med kronoparker och bevakande personal.

I boken Vilt, jakt och människor i Norrlands skogar 1870-1900 har Kjell Danell utgått från Jägmästares handskrifter som förvaras i Riksarkivet. Boken bygger på årliga rapporter från skogsreviren i Norrland till överordnade i Stockholm.

Boken ger nya insikter om viltet och hur det nyttjades och påverkades av människans aktiviteter samt jaktvårdens spirande utveckling.

Om författaren

Kjell Danell är född 1946, uppväxt i Kalix och professor emeritus vid Sveriges lantbruksuniversitet i Umeå. Han är zoolog av facket och har forskat om samspelet mellan växter, djur och människor i så olika habitat som boreala skogar, tundra och savanner. Danell har utgivit flera böcker och många vetenskapliga artiklar i internationella sammanhang. Han är bosatt i Umeå.

Om webbinariet

Den 18 januari ordnar Skogshistoriska Sällskapet och SLU ett webbinarium med Kjell Danell där han berättar om sin nya bok "Vilt, jakt och människor i Norrlands skogar 1870-1900".

Webbinariet, som använder verktyget Zoom, genomförs klockan 19-20, med möjlighet till "mingel" en halvtimme före och efter.

Fakta
Tid: 2021-01-18 19:00 - 20:00
Ort: Online
Arrangör: Skogshistoriska sällskapet i samarbete med SLU
Mer information:

Är du intresserad att delta, kontakta Erik Valinger, erik.valinger@slu.se, så skickar han mer information.Kontaktinformation
Sidansvarig: susanna.bergstrom@slu.se