Tallrik med mat. Foto.
12
maj
Lunchwebbinarium på Zoom

Vinodling i ett kallare klimat

evenemang | seminarier, workshops |
Blå vindruvor

Lunchwebbinarium från SLU Future Food: I Sverige har vi odlat druvor för vinproduktion i ett tiotal år och svenska viner har uppmärksammats nationellt såväl som internationellt. Nu pågår ett intensivt arbete med att ta fram nya vindruvssorter i ett samarbete mellan SLU och Kullabergs Vingård.

I Sverige har vi odlat druvor för vinproduktion i ett tiotal år. Produktionen av svenska viner har uppmärksammats nationellt såväl som internationellt och flera svenska producenter har kunnat presentera sina viner på internationella vinarenor och fått sina viner bedömda med de högsta poängen för både vita och mousserade viner.

Med ett ökat intresse för viner från kallare klimat behöver antalet sorter prövas och just nu pågår ett projekt inom ramen för SLU Partnerskap Alnarp med sortprovning av nya vindruvssorter, mer motståndskraftiga, med kort kulturtid som kan vara odlingsvärda under svenska förhållanden och ge en druvskörd intressant att vidareförädla.

Lotta Nordmark, forskare från SLU och K Felix G Åhrberg, vinmakare på partnerföretaget Kullabergs Vingård berättar om möjligheterna till hållbar odling av svenska druvor för både vin och konsumtion.

 

Anmälan till evenemanget

Vill du prenumerera på nyhetsbrev från SLU Future Food?
Webbinariet kommer att spelas in*
De uppgifter du registrerar här kommer att behandlas av SLU för att administrera och hantera din anmälan eller ditt besök. Klicka i rutan för att bekräfta detta. Läs mer om behandling av personuppgifter på www.slu.se/personuppgifter
Fakta
Tid: 2021-05-12 12:05 - 13:00
Ort: Lunchwebbinarium på Zoom
Arrangör: SLU Future Food
Sista anmälningsdag: 12 maj 2021
Pris: Gratis
Mer information:

Lotta Nordmark, forskare vid Biosystem och teknologi, SLU

K Felix G Åhrberg, vinmakare vid Kullabergs Vingård

SLU Future Food, forskning och samverkan för ett ekologiskt, ekonomiskt och socialt hållbart livsmedelssystem – en tvärvetenskaplig satsning för att möta morgondagens utmaningar.

International Year of Fruits and Vegetables (IYFV): Lunchwebbinariet görs i samband med FN:s år för frukt och grönsaker.

Observera att lunchwebbinariets presentation kommer att spelas in. Om du inte vill synas så stäng av videon och ta bort ditt namn från fönstret. Inspelningen kommer att finnas tillgänglig i två veckor och vi skickar ut en länk när den är uppladdad. Frågestunden spelas inte in.

Vi ber er vänligen om detta

  • Ät mycket gärna och tala gärna om vad du äter i chatten
  • Ha kameran trots att du äter (det är trevligare att se varandra)
  • Ha mikrofonen av (så vi inte hör ditt smaskande)
  • Ställ frågor i chatten
  • Tekniska frågor ställs som direkt-meddelande i chatten till “Support” eller till futurefood@slu.se

Från föredraget

  • Presentationen i pdf-form
  • Sverige har god allmän odlingstradition men behöver tillgång till vindruvssorter som är mindre mottagliga för svampsjukdomar för att utveckla en hållbar svensk vinodling. Försök pågår!

Program

Kl. 11:50–12:05

  • Vi öppnar det digitala rummet en kvart före webbinariet
  • Välkommen att testa ljud, bild och säga hej

Kl. 12:05–12:45

  • SLU Future Food hälsar välkommen
  • Lunchföreläsning

Kl. 12:45–13:00

  • Frågestund (ställ frågorna i chatten)

Kl. 13:00–13:30

  • Digitalt eftersnack för de som vill
Sidansvarig: futurefood@slu.se