Tallrik med mat. Foto.
12 maj

Lunchwebbinarium på Zoom

Vinodling i ett kallare klimat

evenemang | seminarier, workshops |
Blå vindruvor

Lunchwebbinarium från SLU Future Food: I Sverige har vi odlat druvor för vinproduktion i ett tiotal år och svenska viner har uppmärksammats nationellt såväl som internationellt. Nu pågår ett intensivt arbete med att ta fram nya vindruvssorter i ett samarbete mellan SLU och Kullabergs Vingård.

I Sverige har vi odlat druvor för vinproduktion i ett tiotal år. Produktionen av svenska viner har uppmärksammats nationellt såväl som internationellt och flera svenska producenter har kunnat presentera sina viner på internationella vinarenor och fått sina viner bedömda med de högsta poängen för både vita och mousserade viner.

Med ett ökat intresse för viner från kallare klimat behöver antalet sorter prövas och just nu pågår ett projekt inom ramen för SLU Partnerskap Alnarp med sortprovning av nya vindruvssorter, mer motståndskraftiga, med kort kulturtid som kan vara odlingsvärda under svenska förhållanden och ge en druvskörd intressant att vidareförädla.

Lotta Nordmark, forskare från SLU och K Felix G Åhrberg, vinmakare på partnerföretaget Kullabergs Vingård berättar om möjligheterna till hållbar odling av svenska druvor för både vin och konsumtion.

Från föredraget

Här kan du se seminariet i efterhand:

Fakta

Tid: 2021-05-12 12:05 - 13:00
Ort: Lunchwebbinarium på Zoom
Arrangör: SLU Future Food
Sista anmälningsdag: 12 maj 2021
Pris: Gratis
Mer information:

Lotta Nordmark, forskare vid Biosystem och teknologi, SLU

K Felix G Åhrberg, vinmakare vid Kullabergs Vingård

SLU Future Food, forskning och samverkan för ett ekologiskt, ekonomiskt och socialt hållbart livsmedelssystem – en tvärvetenskaplig satsning för att möta morgondagens utmaningar.

International Year of Fruits and Vegetables (IYFV): Lunchwebbinariet görs i samband med FN:s år för frukt och grönsaker.

SLU:s temasida med andledning av frukt- och grönsaksåret 2021


Program

Kl. 11:50–12:05

  • Vi öppnar det digitala rummet en kvart före webbinariet
  • Välkommen att testa ljud, bild och säga hej

Kl. 12:05–12:45

  • SLU Future Food hälsar välkommen
  • Lunchföreläsning

Kl. 12:45–13:00

  • Frågestund (ställ frågorna i chatten)

Kl. 13:00–13:30

  • Digitalt eftersnack för de som vill