23 jun

Online

Seminarium på Skype: Praktiska aspekter på det digitala stängselsystemet Nofence

Välkommen till webb-seminarium med med Elin H. Sikkeland. På seminariet kommer Elin att presentera hur Nofence fungerar i praktiken och dela med sig av sina egna erfarenheter från sin egen användning av Nofence på sina nötkreatur och från andra norska lantbrukare.

Nofence är ett digitalt stängselssystem utvecklat i Norge, med halsband som innehåller en GPS-sändare och som styr djuren med ljudsignaler och elstötar om de går för långt. Betestekniken har varit godkänd i Norge sedan 2017 för getter och sedan 2020 för får och nötkreatur. År 2019 användes Nofence-halsbanden på 4000 getter, 1500 nötkreatur och 1000 får i Norge. Under 2019 var detta endast ett kommersiellt pilotprojekt för nötkreatur och får, men från 2020 är tekniken tillgänglig för alla. Digitala stängsel (även kallade virtuella) är ännu inte godkända i Sverige, men svensk forskning för att ge underlag för ett eventuellt tillåtande är på gång.

Elin H. Sikkeland arbetar som vall- och grovfoderrådgivare vid Norsk Landbruksrådgivning Trøndelag, och är också samordnare för den nationella resursgruppen för ekologisk odling av grovfoder vid Norsk Landbruksrådgivning. Elin driver även en gård med mjölkproduktion tillsammans med sin man.

Anmäl dig på Jordbruksverkets webbplats senast 21 juni

Fakta

Tid: 2021-06-23 09:00 - 10:00
Ort: Online
Arrangör: Jordbruksverket