9 jul
10 jul

Wij Trädgårdar, Ockelbo

Rosdagar på Wij Trädgårdar

evenemang |
Wij Trädgårdar. I bakgrunden ses den vita huvudbyggnaden. Framför den syns rosariet där det växer en mängd olika rosor.

Helgen den 9-10 juli går i rosens tecken på Wij Trädgårdar i Ockelbo.

Rosträdgården på Wij trädgårdar är ritad av Simon Irving och invigdes i juli 2003. Här odlas i första hand busk- och parkrosor med härdighet för odlingszon 5. Speciellt för rosorna här är blommornas doft och buskarnas generösa växtsätt.

Ett av syftena med trädgården är att samla erfarenheter angående rosodling på dessa breddgrader och över 200 olika sorter testas här vad beträffar härdighet och sundhet. Besökarna kan få många uppslag för den egna trädgården. Under rosdagarna finns trädgårdsmästarna i rosträdgården och svarar på besökarnas frågor. Trädgårdsmästarna möter även upp de guidade turerna och berättar om Rosträdgården och några av sina favoritrosor.

I Rosträdgården finns också ett tiotal rosor som ingår i det lokala klonarkivet vid Wij trädgårdar. Det är äldre rosor, insamlade runt om i Gästrikland och Hälsingland och utvalda att bevaras i Nationella genbanken. Under Rosdagarna visas den nya boken Rosarvet i Nationella genbanken upp. Den är skriven av Lars-Åke Gustavsson och Henrik Morin och där beskrivs 274 genbanksrosor, inklusive de som bevaras i Wij trädgårdar. 

Under lördagen finns Svenska rosensällskapets lokalgrupp Hallborosen på plats och har rådgivning kring rosenodling. 

 


Kontaktinformation