9
jul

 –

10
jul
Wij Trädgårdar, Ockelbo

Rosdagar på Wij Trädgårdar

evenemang |
Wij Trädgårdar. I bakgrunden ses den vita huvudbyggnaden. Framför den syns rosariet där det växer en mängd olika rosor.

Helgen den 9-10 juli går i rosens tecken på Wij Trädgårdar i Ockelbo.

Rosträdgården på Wij trädgårdar är ritad av Simon Irving och invigdes i juli 2003. Här odlas i första hand busk- och parkrosor med härdighet för odlingszon 5. Speciellt för rosorna här är blommornas doft och buskarnas generösa växtsätt. Ett av syftena med trädgården är att samla erfarenheter angående rosodling på dessa breddgrader och över 200 olika sorter testas här vad beträffar härdighet och sundhet. Besökarna kan få många uppslag för den egna trädgården.

I Rosträdgården finns ett tiotal rosor som ingår i det lokala klonarkivet vid Wij trädgårdar. Det är äldre rosor, insamlade runt om i Gästrikland och Hälsingland och utvalda att bevaras i Nationella genbanken. Under Rosdagarna i juli leder Henrik Morin, trädgårdskonsult och tidigare biträdande projektledare för Poms Rosupprop, guidade visningar i Rosträdgården och berättar bland annat om dessa äldre rosor och den bok som han och Lars-Åke Gustavsson skrivit om rosorna i genbanken. 

Svenska rosensällskapets lokalgrupp Hallborosen finns på plats och har rådgivning kring rosenodling. 

 

Fakta

Tid: 2022-07-09 - 2022-07-10
Ort: Ockelbo
Lokal: Wij Trädgårdar
Arrangör: Wij Trädgårdar
Mer information:


Kontaktinformation