Hör trädgårdskonsulent Henrik Morin berätta om den stora inventering av äldre kulturrosor i Sverige som gjordes 2005-2010.
Inventeringen fick namnet Rosuppropet och målet med uppropet var att spåra upp kulturrosor odlade i Sverige före 1950. Grunden för inventeringen utgjordes av ett stort antal tips från allmänheten. Många historier om gamla rosor kom in via de drygt 240 ”Kom-och-visa-dagar” som arrangerades över hela landet. Det intressantaste rosmaterialet samlades in, provodlades och utvärderades på Poms provodlingsfält på Fredriksdal i Helsingborg. 2016 var urvalet klart och rosorna för bevarande flyttades därmed över till Nationella genbanken i Alnarp och lokala klonarkiv runt om i landet.
Henrik Morin arbetade mellan åren 2005 och 2019 som biträdande projektledare för Rosuppropet och är även en av författarna till boken "Rosarvet i Nationella genbanken". Boken berättar om de rosor som spårades upp, men också om arbetet med inventeringen och om svensk roshistoria. Under föreläsningen berättar Henrik om sin inventering av äldre rosor i Sverige och många av de fynd som gjordes. Han kommer också att ta upp frågor om ohyra och andra angrepp kopplade till klimatförändringar.