1 jul
2 jul

Fredriksdal, Helsingborg

Rosdagar på Fredriksdal

evenemang |
Närbild av den rosa blomman hos spinosissima-rosen 'Professor Fagerlind'.

Mitt i den svenska sommaren äger ett av Fredriksdals vackraste arrangemang rum: Rosdagarna. Under två dagar har du chansen att följa med på guidade vandringar i rosariet med rosexperter och inspiratörer. Upplev de fantastiska dofterna, ta del av rosors historia och lär dig mer om sortbestämning.

Årets rosguider är:

  • Lena Ansebo
  • Gunnel Carlson
  • Krister Cedergren
  • Christina Högardh Ihr
  • Heidi Mikkonen
  • Henrik Morin
  • Boel Nordgren
  • Inger Olausson
  • Maria Nyman-Nilsson

 

Program för Rosdagar lördag 1 juli


10.00–15.00 Inlämning av rosor för sortbestämning till Fredriksdals trädgårdsmästare. Sortbestämning sker på söndag 15.30.

10.30 Maria Nyman-Nilsson och Lena Ansebo berättar om det skånska rosarvet i Fredriksdals rosarium.

11.00 Henrik Morin lär dig känna igen de vanligaste klassiska rosgrupperna. Visning och genomgång av sortgruppskaraktärer i rosariet.

12.00 Christina Högardh Ihr berättar hur du odlar de bästa trädgårdsrosorna till snitt. Odlingsråd, skörd, sorter och tillbakablickar.

12.30 Floristen och blomsterdesignern Heidi Mikkonen binder rosenkransen 2023 samt visar inspirationsarbeten och bukettbindning med rosor från rosariet. Tipsar om trädgårdsrosor och snittblomma. Rospaviljongen, rosariet.

13.00 Krister Cedergren delar med sig av erfarenheter och berättar om Rosor genom åren på Cedergrens plantskola, från gammaldags till moderna rosor. Det blir också praktiska odlingsråd.

13.30 Boel Nordgren, trädgårdshistoriker och landskapsarkitekt, samt Inger Olausson, hortonom och hortikulturhistoriker, berättar om sin nya bok och kvinnors kamp för att ta plats inom trädgårdsbranschen på samma villkor som män. Rospaviljongen, rosariet.

14.30 Utdelning av Rosenkransen 2023 i rosariet.

14.30 Floristen och blomsterdesignern Heidi Mikkonen binder rosenkransen 2023 samt visar inspirationsarbeten och bukettbindning med rosor från rosariet. Tipsar om trädgårdsrosor och snittblomma. Rospaviljongen, rosariet.

15.00 Christina Högardh Ihr berättar hur du odlar de bästa trädgårdsrosorna till snitt. Odlingsråd, skörd, sorter och tillbakablickar.

15.30 Floristen och blomsterdesignern Heidi Mikkonen binder rosenkransen 2023 samt visar inspirationsarbeten och bukettbindning med rosor från rosariet. Tipsar om trädgårdsrosor och snittblomma. Rospaviljongen, rosariet.

16.00 Henrik Morin lär dig känna igen de vanligaste klassiska rosgrupperna. Visning och genomgång av sortgruppskaraktärer i rosariet.

Samtliga rosvandringar startar i korsningen efter huvudentrén. Drop-in.

 

Program för Rosdagar söndag 2 juli


10.00–15.00 Inlämning av rosor för sortbestämning till Fredriksdals trädgårdsmästare. Sortbestämning sker på söndag 15.30.

10.30 Maria Nyman-Nilsson och Lena Ansebo berättar om det skånska rosarvet i Fredriksdals rosarium.

11.30 Gunnel Carlson och Krister Cedergren samtalar om fädernas trädgårdsmästarliv och kunskap. Varvat med odlingsråd och trädgårdsmästartips.

12.15 Gunnel Carlson säljer och signerar sina böcker i rosariet: Min pappa var en trädgårdens mästare och nya boken Öländska trädgårdsrum.

12.30 Henrik Morin lär dig känna igen de vanligaste klassiska rosgrupperna. Visning och genomgång av sortgruppskaraktärer i rosariet.

12.30 Bach cellosviter av Hillevi Rasmusson Klingberg, rospaviljongen.

13.30 Gunnel Carlson och Krister Cedergren samtalar om fädernas trädgårdsmästarliv och kunskap. Varvat med odlingsråd och trädgårdsmästartips.

14.15 Gunnel Carlson säljer och signerar sina böcker i rosariet: Min pappa var en trädgårdens mästare och nya boken Öländska trädgårdsrum.

14.30 Henrik Morin lär dig känna igen de vanligaste klassiska rosgrupperna. Visning och genomgång av sortgruppskaraktärer i rosariet.

14.30 Bach cellosviter av Hillevi Rasmusson Klingberg, rospaviljongen.

15.30 Helgens sortbestämning. Rosexperterna presenterar och samtalar kring besökarnas inlämnade rosor.

16.00 Maria Nyman-Nilsson och Lena Ansebo berättar om det skånska rosarvet i Fredriksdals rosarium.

Samtliga rosvandringar startar i korsningen efter huvudentrén. Drop-in.


Kontaktinformation