Banner för Miljökonferensdagen  2024, illustration
3 okt

Garnisonen Konferens, Karlavägen 100, Stockholm

Miljökommunikationsdagen 2024: Makt och motmakt i hållbarhetsomställningen

konferenser |
Banner för Miljökonferensdagen  2024, illustration

Välkommen till Miljökommunikationsdagen 2024, med temat Makt och motmakt i hållbarhetsomställningen.

Hållbarhetsomställningen ställer oss inför en utmaning utan motstycke. Förändringen måste omfatta hela samhället: hur vi producerar och konsumerar, hur vi reser, hur vi förhåller oss till andra levande varelser och ekosystem.

I omställningsarbetet möts en mångfald olika värderingar, perspektiv och ideologier. Här ställs frågor om makt och motmakt på sin spets.

  • Hur kan omstridda beslut fattas trots att alla inte är överens?
  • Hur kan meningsmotståndare kommunicera konstruktivt med varandra?
  • Hur kan kommunikation och samtal utformas för att engagera människor med olika värderingar i omställningen?

Varmt välkommen till en dag på temat Makt och motmakt i hållbarhetsomställningen, där du får möjlighet att – tillsammans med forskare och praktiker – utveckla din kompetens genom inspirationsföreläsningar, workshops och engagerande samtal. 

Miljökommunikationsdagen vänder sig till dig som jobbar med hållbarhet, samhällsomställning och kommunikation inom offentlig sektor, näringsliv, civilsamhälle och akademi. 

Evenemanget är kostnadsfritt. Vegetarisk lunch och fika ingår.

Tid: 3 oktober, kl. 10.00 - 15.30
Plats: Garnisonen Konferens, Karlavägen 100, Stockholm. Konferensanläggningen är tillgänglihetsanpassad (kontakta gärna oss om du har frågor om tillgängligheten). 

Dagen arrangeras av forskningsprogrammet Mistra Environmental Communication. Mistra Environmental Communication samlar forskare och praktiker från en rad olika områden i syfte att utveckla en bredare och mer avancerad förståelse av kommunikationens roll i hållbarhetsomställningen.

Programmet är finansierat av MISTRA, Stiftelsen för miljöstrategisk forskning och leds av SLU och Uppsala universitet.

Fakta

Tid: 2024-10-03 10:00 - 15:30
Ort: Stockholm
Lokal: Garnisonen Konferens, Karlavägen 100
Arrangör: Mistra Environmental Communication
Sista anmälningsdag: 19 september 2024
Mer information:

Martin Westin, forskare vid Institutionen för stad och land; Avdelningen för miljökommunikation. E-post: martin.westin@slu.se


Program

10:00 Välkommen och inledning
Sofie Joosse (forskare i miljökommunikation, SLU och programchef för Mistra Environmental Communication) och Martin Westin (forskare i miljökommunikation, SLU)

10:10 Inspirationsföreläsning om omställning, makt och kommunikation

10:45 Fika

11:00 Parallella workshops

Workshop 1: Rättvisedilemman i den gröna omställningen
Anke Fischer (professor i miljökommunikation, SLU), Nora Förell (doktorand i miljökommunikation, SLU) och Josefina Marklund (doktorand i miljökommunikation, SLU)

Samtidigt som omställningen till fossilfria samhällen måste accelerera avsevärt om vi vill förhindra att klimatförändringarna intensifieras så kan politiska åtgärder skapa allvarliga motreaktioner bland grupper som känner sig orättvist behandlade. I denna workshop bjuds deltagarna in att reflektera kring rättvisa och orättvisa i en bredare mening än som en fråga om resursfördelning. Deltagarna introduceras till begrepp som proceduriell- och erkännanderättvisa och får exempel på hur de används i omställningsprocesser, och möjliga utmaningar och dilemman. Tillsammans utforskar vi hur en utökad förståelse för rättvisa kan bidra till en bredare acceptans för förändring.

Workshop 2: Kommunikation som stärker människors frivilliga  natur- och miljöengagemang
Maria Johansson (professor i miljöpsykologi, Lunds universitet) och Marlis Wullenkord (forskare i miljöpsykologi, Lunds universitet)

Sessionen introducerar ett psykologiskt perspektiv på motivation och ger exempel från forskning om människors engagemang för natur och miljö. Vi lyfter och diskuterar motivation i miljökommunikation.

12:00 Lunch

13:00 Parallella workshops

Workshop 3: Vem har makten att bestämma vad som är sant? Dialogens praktik i en tid av postsanningspolitik
Sofie Joosse (forskare i miljökommunikation, SLU) och Martin Westin (forskare i miljökommunikation, SLU)

I dagens hållbarhetsomställning rör konflikterna inte enbart målsättningar, utan även verklighetsbeskrivningar. Lite tillspetsat är den enes sanning den andres lögn. Samtidigt som det har blivit allt svårare att enas om vad som är sant har dialog mellan meningsmotståndare blivit allt viktigare. I den här workshopen vänder och vrider vi på frågor om makt och sanning med fokus på konkreta verktyg och insikter som möjliggör dialog i samhällsplaneringspraktiken

Workshop 4: Makten över fakta: Wikimedia, AI och techjättarna
Eric Luth (Projektledare engagemang och påverkan, Wikimedia Sverige), Jutta Haider (professor i biblioteks- och informationsvetenskap, Högskolan i Borås) och Camilla Lindelöw (doktorand i biblioteks- och informationsvetenskap, Högskolan i Borås)

Vi befinner oss i en tid när generativ AI kan komma att ta över mycket av faktasökandet på internet. Uppenbara problem med generativ AI som påhittat innehåll, skadliga råd, och klimatförnekelse har redan uppstått, och techjättarna arbetar frenetiskt på att anpassa sina modeller. De stora språkmodellerna som generativ AI bygger på har tränats på stora textmängder hämtade från internet, bland annat från Wikimedias Wikipedia och Wikidata. Vad händer med informationen när generativ AI omstrukturerar och omformulerar texter, och hur kan det påverka oss som söker efter fakta? Vad innebär detta för kommunikatörer? Vi kommer att arbeta tillsammans med generativ AI och Wikipedia/Wikidata. Inga förkunskaper behövs, men ta med dator eller surfplatta.

14:30 Maktrelationer i omställningsprocesser – utmaningar och möjligheter i praktiken
Sara Holmgren (forskare i miljökommunikation, SLU)

I denna session fångar vi upp tankar och funderingar som uppkommit under dagen. Med utgångspunkt i hierarkiska maktstrukturer, makten över fakta och sanning, samt rättvisa/orättvisa funderar vi kring vårt individuella och gemensamma handlingsutrymme. Vilka möjligheter har vi att utmana maktrelationer som riskerar att låsa fast oss i nuet snarare än att öppna upp för omställning? Vilka möjligheter och utmaningar erbjuder olika typer av formella och informella maktstrukturer? Behöver vi bli modigare?

15.00 Fika och mingel

15.30 Tack för den här gången!