16 apr

Bjärreds bibliotek, Bjärred

Föredrag: Jordgubben - vår midsommarfavorit

evenemang |
Bär av jättesmultronet Fragaria chiloensis ligger i en glasskål.

Den odlade jordgubben har en spännande historia som sträcker sig över tre kontinenter. I sitt föredrag berättar Inger Hjalmarsson om hur det gick till när jordgubben såg dagens ljus för drygt 250 år sedan och hur dess gener möjliggjort utveckling av sorter anpassade till vitt skilda odlingsområden. Idag räknas svenskarnas midsommarfavorit till ett av världens mest odlade och älskade bärslag.

Föredraget ger också en historisk tillbakablick på svensk odling och växtförädling av jordgubbar. Och sist men inte minst får vi stifta närmare bekantskap med några av de äldre sorterna av jordgubbar, smultron och smulgubbar, vilka bevaras i Nationella genbanken vid SLU i Alnarp. Bland dessa sorter märks kända favoriter som ’Senga Sengana’ och ’Zefyr’, men även genbanksrariteter som ’Julia’, ’Gustaf’ och ’Amanda’.

Inger Hjalmarsson är hortonom, fil.dr och tidigare genbankskurator vid SLU i Alnarp. Hon är författare till boken Älskade Jordgubbar. Ett bärkraftigt kulturarv i Nationella genbanken och redaktör till Äldre äpplesorter för dagens trädgårdar. Nationella genbankens klonarkivsvärdar rekommenderar.


Kontaktinformation