SLU-nyhet

Namn i handeln - ny namnstabiliserande facilitet i SKUD

Publicerad: 15 april 2015

Namn i handeln är en ny unik facilitet i SKUD införd i samarbete med den svenska plantskolebranschen för alla SKUD-användare som av en eller annan anledning har behov av periodiskt standardiserade namn. Du finner den under det accepterade vetenskapliga namnet, t.ex. Symphyotrichum novi-belgii. Motsvarande stabiliserade vetenskapliga namn, här Aster novi-belgii, är vanligen ett synonymt namn, som hittas just under rubriken Namn i handeln. För närvarande är sådana namn låsta i upp till fem år. Uppgifter om när ett namn låsts, orsaken till låsningen och dess giltighetstid kan ses genom att hålla markören på namnet.

Inte minst för dem som påverkas ekonomiskt av kontinuerliga namnförändringar finns nu en möjlighet att successivt, under en längre period, göra de justeringar som behövs för att uppdatera de vetenskapliga namnen. Som utgångspunkt för "Namn i handeln" används Våra kulturväxters namn, ursprung och användning (Aldén, Ryman & Hjertson 2009). Det innebär att endast namn som ändrats efter att denna kom i tryck publiceras i SKUD som Namn i handeln.

De aktuella och accepterade vetenskapliga namnen, t.ex. Symphyotrichum novi-belgii, ses alltid som postens huvudrubrik. De uppdateras (= ändras) vanligen inte förrän flera oberoende publikationer, som bekräftar eller accepterar den nya systematiken, föreligger.

Namnändringar, t.ex. ogiltiga namn, baserade på de internationella nomenklaturreglerna, sker dock ofta snabbare.

Publicerat av: Ivan


Kontaktinformation
Sidansvarig: Linnea.Oskarsson@slu.se