SLU-nyhet

Regnskydd minskar skorvangrepp på äpplen men lönar det sig?

Publicerad: 15 november 2016
Regntak över äppelträd.

Smala tak över äppelträden kan vara ett effektivt sätt att minska angreppen av äppelskorv i ekologisk äppelodling. Det visar forskningsprojektet ProtecFruit som just nu pågår i Danmark. Att bygga tak över träden har dock hittills varit för dyrt men forskarna kan nu ha hittat ett system där kostnaden är tillräckligt låg för att det ska löna sig, om taken håller tillräckligt länge.

Äppleskorv (Venturia inaequalis) är en svampsjukdom som orsakar svarta fläckar på äpplen och gör att frukten får sämre kvalitet eller blir osäljbar. Skorvangreppen blir allvarliga speciellt under fuktiga säsonger. Det beror på att skorvsporerna endast kan infektera då bladen eller äpplekarten varit fuktiga en viss tid. EPOK har tidigare skrivit om ett annat projekt där sporernas tillväxt hämmades genom att vattna under torrperioden.

I ProtecFruit skyddas istället träden med hjälp av smala tak som gör att träden hålls torra vid regn och sporerna får svårt att etablera sig. På våren kunde forskarna se en del infekterade blad men eftersom det behövs längre perioder av väta för att skorven ska etablera sig i frukten blir taken en effektiv metod för att minska skorvangreppen. Taken visade sig också ha effekt på vissa andra sjukdomar.

Problemen med att sätta tak över träden har varit den höga kostnaden och takens korta livslängd. De första taken som användes var fasta konstruktioner med tunna plasttak som sällan klarade sig över vintern. De tak som nu har använts i försöken går att rulla ihop vilket avsevärt förlängt livslängden. Forskarna räknar med en kostnad på ungefär 300 000 danska kronor (ca 375 000 SEK) per hektar och om taken håller i sju år kan det vara en lönsam investering, särskilt om man får investeringsbidrag för att bygga taken, vilket man kan få i Danmark. Forskarna rekommenderar dock odlare att börja i liten skala eftersom det lokala klimatet kan ha stor inverkan på takens livslängd