SLU-nyhet

"Naturligt" inte bra kriterium för hållbart jordbruk

Publicerad: 31 oktober 2017

Konsumenter uppfattar ofta jordbruk som "naturligt" och därmed önskvärt i jämförelse med andra mer högteknologiska metoder att framställa livsmedel. Författarna till en ny artikel skriver att inget jordbruk kan anses "naturligt" då all typ av jordbruksproduktion baseras på stor del mänsklig inblandning.

"Naturlighet" är således inte någon bra indikator för huruvida något är hållbart eller inte. Snarare bör varje system bedömas fördomsfritt utifrån hur det presterar i olika sammanhang. På så sätt får vi tillgång till fler lösningar som kan komplettera varandra och på olika sätt bidra till en hållbar livsmedelsförsörjning.

Tre olika angreppssätt

I debatten kring att föda en växande befolkning på ett hållbart sätt kan tre olika angreppssätt skönjas. Det första bygger på agroekologiska principer där jordbruket till stor utsträckning baseras på ekosystemtjänster och kretslopp, i det andra ligger fokus på att producera mer per insatsvara, och i den tredje används högteknologiska industriella system där produktionen i princip helt frikopplats from jordbruksmarken.

I en artikel skriven av Adrian Muller från FiBL (The Research Institute of Organic Agriculture, Switzerland) med flera diskuteras de olika angreppssätten i förhållande till begreppet "naturligt". Författarna konstaterar att alla tre angreppssätten på olika sätt påverkar mark och produktion. Högteknologiska 'jordlösa' system minskar behovet av jordbruksmark men kräver större investeringar i kapital. Agro-ekologiska principer kan leda till bättre markbördighet på den marken som väl odlas och kan vara mindre kapitalintensivt men ger något lägre avkastning.

Vidare konstaterar författarna att allt jordbruk, även det som sker på jordbruksmark, i stor grad är förvaltat av människan och inte kan anses "naturligt" eftersom det inte skulle ske utan mänsklig inblandning. Dock förmedlas ofta en bild av jordbruk som just naturligt till konsumenten vilket kan skapa en föreställning hos konsumenten att mer hög-teknologiska system inte är att föredra.

Kriteriet att systemet bör vara "naturligt" riskerar att leda fel 

Det finns många viktiga aspekter att beakta när olika produktionssystem ska bedömas som till exempel energianvändning och sociala aspekter. Varje system måste utvärderas kritiskt men kriteriet att systemet bör vara "naturligt" riskerar att leda fel skriver författarna. Författarna är dock nog med att påpeka att de inte okritiskt förordar högteknologiska system men genom att tillåta även sådana system ökas handlingsutrymmet när det gäller att utforma ett hållbart jordbruk.

Skrivet av Elin Röös, forskare på SLU och på deltid anknuten till EPOK