SLU-nyhet

Organisk gödsling i krukodlade kulturer

Publicerad: 23 januari 2018

Det finns en ökande efterfrågan på ekologiska produkter. Producenter av ekologiskt producerade krukodlade produkter såsom kryddväxter, prydnadsväxter och grönsakplantor har stora odlingsutmaningar för att uppnå god kvalitet.

Den stora utmaningen ligger i näringstillförseln och tidigare erfarenheter har varit blandade, ibland har produktkvalitén blivit dålig och man har misstänkt att obalanser i växtnäringstillförseln har varit orsak till detta. I ett pilotprojekt finansierat av Tillväxt Trädgård undersöktes kvävetillgängligheten från olika organiska gödselmedel i krukodlade kulturer.

Projektet presenteras i ett faktablad från LTV-fakulteten vid SLU i Alnarp. En av slutsatserna som dras är att för korta kulturtider, upp till 7-8 veckor, med växter som startas som sticklingar kan man tillföra all näring redan från starten. För kulturer som sås däremot bör blodmjöl och andra gödselmedel där kvävet snabbt blir frigivet undvikas. Detta eftersom höga halter av ammonium vid kulturstart kan leda till problem med groning och rotning.


Kontaktinformation