SLU-nyhet

Kan Östersjövatten rädda bondens grödor?

Publicerad: 22 oktober 2018

Höstvete som har vattnats med Östersjövatten i sommar har en normal skörd, trots den svåra torkan. Kan bräckt vatten vara en lösning när extremtorkan slår till? Om det berättar bland annat Abraham Joel från institutionen för mark och miljö Klotet i Vetenskapsradion.

Utanför Västervik är det dags för lantbrukaren Mattias Jonsson att skörda åkerbönorna. Och nyligen kunde han konstatera att årets skörd av höstvete blev normal, samtidigt som skördarna i resten av landet är mellan 30 och 40 procent mindre än normalt.

Mattias Jonssons gård är med i ett forskningsprojekt som går ut på att undersöka om bräckt vatten från Östersjön går att använda till bevattning. Men inte enbart det. Vattnet hämtas från en övergödd vik som har mycket av både fosfor och kväve i bottenvattnet.

Lyssna på avsnittet "Kan Östersjövatten rädda bondens grödor" på Vetenskapsradion.


Kontaktinformation


Abraham Joel är också temaledare på SLU Global.