SLU-nyhet

Nytt poddavsnitt: Ett krämigt, såsigt, fast ändå stabilt avsnitt om stärkelse

Publicerad: 26 oktober 2018

Stärkelse kan användas exempelvis papper, plast och som stabiliserings- och förtjockningsmedel i livsmedel. Stärkelse är också, beroende på hur molekylen ser ut, väldigt hälsosamt. I det här avsnittet får du veta mer om vår vanligaste kolhydrats egenskaper och hur man genom växtförädling kan få potatis att producera den typ av stärkelse man vill ha.

Stärkelse från växter består av två sorters molekyler - amylos och amylopektin. Att få fram de här molekylerna var för sig, med hjälp av växtförädling, skulle vara bra för både miljön och vår hälsa. Amylos och amylopektin beter sig nämligen på olika sätt, den ena har lågt glykemiskt index och går att göra plast av. Den andra är stabil som förtjockningsmedel och behöver inte modifieras i stärkelsefabriken. Mariette Andersson forskar om potatisar som kan producera stärkelse med antingen bara amylos eller bara amylopektin. Roger Andersson analyserar amylosens egenheter, och Mathias Samuelsson, på Lyckeby Starch, berättar varför han är intresserad av amylopektinet. Välkommen till avsnitt 10 av podcasten Shaping our food!

Fakta:

Podcasten Shaping our food görs inom forskningsprogrammet Mistra Biotech som finansieras av Mistra (Stiftelsen för miljöstrategisk forskning) och SLU.