SLU-nyhet

”Lantbrukarna vet inte vad de ska göra”

Publicerad: 30 november 2018
bevattning.png

För många lantbrukare handlar framtidens utmaningarna om att klara av långvarig torka. "I dag bevattnar man knappt tre procent av åkermarkerna i Sverige. En del måste lära sig att man ska bevattna", säger Abraham Joel forskare på institutionen för mark och miljö.

Efter sommarens torka har det än mer aktuellt hur lantbrukarna ska hantera kommande klimatförändringar. Abraham Joel, docent vid SLU, forskar kring vattenfrågor. Han anser att fler lantbrukare kommer behöva börja vattna sina åkrar när det blir för torrt samt att hantera när det blir för blött vid tillexempel översvämningar.

– Klimatet kommer bli mer extremt och man ser att lantbrukarna inte vet vad de ska göra. Bevattning är något man investerar för, det är inte något man plockar fram när det behövs. Lantbrukarna måste ta sig en funderare över hur de ska fortsätta göra sitt jordbruk i framtiden, säger Abraham Joel.

Läs hela artikeln och se en intervju med Abraham på SVT nyheter.


Kontaktinformation


Abraham Joel är också temaledare på SLU Global.

Sidansvarig: cajsa.lithell@slu.se