SLU-nyhet

Scenarier för ett mer hållbart livsmedelssystem i Norden

Publicerad: 08 november 2018

Framtidens livsmedelssystem kommer att formas genom beslut tagna på många olika nivåer av olika beslutsfattare och intressenter. Forskare från SLU har arbetat i ett tvärvetenskapligt forskningsprojekt där fem intresseorganisationer från Danmark, Finland, Norge och Sverige aktivt deltagit i att utveckla scenarier för deras framtida vision av ett mer hållbart livsmedelssystem i Norden. Scenarierna modellerades sedan för att studera effekterna på produktion och konsumtion av mat samt matens klimatpåverkan.

Resultaten visar att det skulle vara möjligt att försörja den nordiska befolkningen år 2030 och mer därtill med mat producerat från Nordiskt ekologiskt jordbruk. Detta är dock förutsatt att foderproduktionen begränsas till sådant som inte är direkt ätbart för människor vilket ledde till färre djur och därmed minskad konsumtion av kött och andra animalieprodukter. Växthusgasutsläppen beräknades till 0.48 ton koldioxidekvivalenter per person och år (betydligt lägre än för den nuvarande kosten) och totalt skulle ca 0.21 hektar åkermark tas i anspråk per person.

Scenariomodellering är ett kraftfullt verktyg för att åskådliggöra och utvärdera effekterna av alternativa sätt att producera och konsumera mat, men ofta görs dessa typer av studier av forskare utan aktivt deltagande av beslutsfattare och intressenter. Medskapande kan å andra sidan leda till ökad transparens och att personer och organisationer som är med och formar framtida policy känner ett större ägande till resultaten.