SLU-nyhet

Anmälan till Hack for Sweden 2018 öppen

Publicerad: 28 februari 2018
Lag från Hack for Sweden 2018. Foto: Hack for Sweden, Stefan Lundaahl

Nu är anmälan öppen till innovationstävlingen Hack for Sweden som hålls den 13-15 april i Stockholm. Den här gången har de tävlande 48 timmar på sig att lösa samhällsutmaningar med hjälp av myndigheters öppna data. Den som är extra nyfiken på SLU:s och Skogsstyrelsens skogliga data kan lära mer på ett webbinarium den 15 mars.

I femte upplagan av tävlingen växer evenemanget ytterligare. SLU är nu en av ett trettiotal myndigheter och organisationer som står bakom Hack for Sweden. Tävlingskonceptet är också något förändrat så att även personer från deltagande myndigheter får delta i tävlingen.

SLU deltar med öppna data och tjänster om Sveriges skogar samt data om arter, mark, ytvatten och fisk. Dessa data används bland annat i arbetet med miljö- och hållbarhetsmålen.

- Vi vill bjuda in till att använda de otroligt diversa data som SLU har. Förhoppningen är att locka fram idéer om hur de öppna data som vi förvaltar kan användas på nya sätt i samhället, säger David Alger, systemutvecklare på SLU och som kommer att vara med på plats under evenemanget och stötta kring SLU:s öppna data.

Webbinarium om skogsdata

Med på plats från SLU kommer också Neil Cory att vara. Han är analytiker vid SLU:s Riksskogstaxering och är även engagerad i SLU:s Skogsdatalabb. Neil Cory hoppas kunna skapa ännu större engagemang kring SLU:s och Skogsstyrelsens öppna data genom ett webbinarium den 15 mars.

- På webbinariet kan nyfikna lära känna våra skogliga data lite bättre och vi kommer då även att presentera några aktuella tävlingsutmaningar, berättar Neil Cory.

72 miljoner artobservationer

Tidigare år har data om arter varit mycket efterfrågade bland de tävlande.

- Artdatabanken är via Svenska LifeWatch värd för mer än 72 miljoner observationer av drygt 44 700 svenska arter. Alla dessa data – som även innefattar Artportalens data - är öppna och tillgängliga via öppna webbtjänster och Analysportalen, berättar Holger Dettki, tillförordnad föreståndare för biodiversitetsinfrastrukturen Svenska LifeWatch vid Artdatabanken.

För att stötta tävlingsdeltagarna om artdata kommer Matts Djos, IT från Artdatabanken att vara med på plats.

Sidansvarig: ann-katrin.hallin@slu.se