SLU-nyhet

Spelifiering av Artportalen vann pris i Hack for Sweden

Publicerad: 16 april 2018
Lag Overstellar vann priset för bästa visualisering i Hack for Sweden 2018. Från vänster syns Sini Tinfors, Anna-Karin Bergkvist och Daniel Eriksson. Foto: Ann-Katrin Hallin, SLU.

Ett Pokémon Go för naturen. Så beskrivs mobilappen Biologg som i helgen vann priset för bästa datavisualisering på innovationstävlingen Hack for Sweden 2018.

I appen kombineras spelifiering, maskininlärning och öppna artdata* i syfte att engagera fler att bidra med artobservationer och samtidigt förbättra kvaliteten på observationerna.

- Vi insåg att det var möjligt att göra en ”gamification” när vi såg det gränssnitt, API, av Artportalen som SLU tillgängliggjort i samband med Hack for Sweden, berättar Anna-Karin Bergkvist, som designat appen.

Efter 48 timmars intensivt kodande firade Anna-Karin Bergkvist och hennes lagkamrater, Sini Tinfors och Daniel Eriksson, vinsten med släkt och vänner. Nu väntar mer arbete.

- Det ska bli jättekul att jobba det här i hamn. Vårt mål är att släppa appen senare i år och vi hoppas på samarbete med SLU och fler för att det ska bli möjligt, säger Anna-Karin Bergkvist.

Viktigt med återkoppling från utvecklare

Med på plats för att stötta deltagarna om SLU:s öppna data var David Alger, Neil Cory och Matts Djos.

- Det var intressant och lärorikt att möta hackarnas frågor om våra öppna data. Det ger också en mer direkt återkoppling på vad vi kan förbättra i vårt tillgängliggörande av öppna data och tjänster, säger Matts Djos, IT-arkitekt på Artdatabanken.

Totalt använde 5 av de 34 inlämnade tävlingsbidragen öppna data och tjänster från SLU.

Fakta:

Under Hack for Sweden 2018 tävlade cirka 200 deltagare under 48 timmar om att lösa samhällsutmaningar med hjälp av öppna data och tjänster från cirka 30 myndigheter, inklusive SLU. 34 tävlingsbidrag lämnades in.

Vinnarna i fem olika priskategorier fick 40 000 kronor och en möjlighet till en plats på en innovationshub eller en co-working space hos en av tävlingens event partners.