SLU-nyhet

Dahlior på Ystads konstmuseum

Publicerad: 31 juli 2018
Foto av affisch med efterlysning av en doftande dahliasort.

På Ystads konstmuseum pågår just nu en utställning med temat Experiment för utopier. Det är ett samarbete mellan flera konstnärer, designers och forskare som visar olika projekt under detta tema. Konstnären Peter Ojstersek och filmaren Håkan Carlbrand bidrag handlar om dahlior och doft. Projektet består av två delar, ”Wildform Duft” och sökandet efter ”Nagels odorant”.

Utanför Ystads Konstmuseum står ett kupolformat växthus, inuti finns dahlior av sorten "Wildform Duft" som är en hybridiserad vildform av dahlian, hittad i Mexiko och den har en svag doft. I växthuskonstruktionen skapas förutsättningarna för att intensifiera den svaga doften, och tillsammans med en sensibilisering av besökarens näsa, och genom att luftens temperatur höjs och vindens verkan reduceras, blir det knappt förnimbara, förnimbart.

I museet visas en film vilken handlar om sökandet efter den sedan 1948 försvunna dahlian 'Nagels odorant', som lär vara den enda dahlian i historien vilken har haft en utpräglad doft. I filmen möter vi dahliaodlare i Sverige och Tyskland, deras relation och tankar om dahlians betydelse, kulturhistoria och dess framtid som medicinalväxt och födoämne. En av dem som intervjuas är Karin Persson som arbetar som genbankskurator på Nationella genbanken.


Kontaktinformation

Karin Persson, genbankskurator för prydnadslökar, prydnadsknölar och krukväxter vid Nationella genbanken

Institutionen för landskapsarkitektur, planering och förvaltning, SLU
karin.persson@slu.se, 040-41 55 46, 0702-64 63 56